نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده
استاد دانشگاه شیراز
چکیده
با توجه به وسایل، امکانات و منابع موجود ممکن است نتوان غذای جمعیت ایران در دهه های آینده را بدون تکیه بر واردات تأمین کرد، ولی می توان به راه حل هایی دست پیدا کرد که بتواند در آینده راه تأمین غذای جمعیت رو به رشد ایران را هموار نماید. این راه حل ها عبارتند از بهره گیری پایدار از منابع آب، خاک، فناوریهای پیشرفته در استفاده از نهادههای تولید، افزایش بازده تولید در فتوسنتز از راه روش های زیست فناوری، کاهش تقاضا از راه کاهش اتلاف و هدر رفت تولیدهای کشاورزی، کاهش مصرف کالری و سهم غذاهایی که بر پایه گوشت قرمز تهیه می شود، کاهش تبدیل تولیدهای زراعی خوراکی یا علوفه ای دامی به سوخت زیستی، افزایش تولیدهای کشاورزی برای تأمین غذا، بومی سازی پایدار تولیدهای کشاورزی از راه ایجاد گیاهان چند ساله دانه ای، اهلی کردن گیاهان چند ساله، بهره گیری از روش های زیست فناوری برای تولید گیاهان زراعی و باغی مقاوم به تنش های زنده و غیر زنده، بهره برداری مؤثر از ریزش های جوی در درختکاری دیم، مرتع و جنگل، بهرهبرداری مجدد از پساب تصفیه شده، شیرین کردن آب شور دریا با روشهای خورشیدی و غیرخورشیدی، کاهش مصرف آب از راه تولیدهای گلخانهای، تولید گیاهان دارویی با مصرف آب کمتر، کشت گیاهان زراعی و علوفهای جدید مناسب با آب شور دریا و بهرهبرداری از آب مجازی برای تولیدهای کشاورزی غیر راهبردی.
کلیدواژهها