فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایرانمجله پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی242347574220191122Evaluation of Economic Benefits of Agricultural Products Ranking Based on Safety and Qualityارزیابی سودمندی های اقتصادی رتبهبندی محصولهای کشاورزی بر پایه سلامت و کیفیت12313811297310.22047/srjasnr.2019.112973FAسمانه عابدیاستادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائیمحمد علی ملبوبیاستاد پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوریJournal Article20181210<strong> </strong>One of the most important indicators for country development is food security based on which access to sufficient and safe food is a main requirement for the rise of competent human resources. In this regard, adopting the proper policies, strategies, and implementation of operational plans for ranking, and consequently, the evaluation of agricultural products based on the safety and quality give rise to more profits and better agricultural activities to ensure the food safety from the origin. Based on experience experience in other countries, four major factors for food ranking are safety, quality, nutritional value and environmental concerns; therefore, in this review, emphasis is made on the importance of agricultural products ranking based on safety and quality. As a conclusion, the effectiveness of integrated farm management with the implementation of the bio-farming is presented in the framework of cost-benefit analysis which has been discussed and purposed in a biotech committee of Production Group of Biotechnology Headquarter. As such, the economic evaluation indicated that the use of biofertilizers led to an <em>annual</em> average profit surplus of 19500 billion rials in wheat production chain in Iran. Also, while eliminating chemical fertilizer subsidies, the possible economic encouragement could be estimated between 200-4600 thousand rials per hectare of wheat. In general, the average total benefit resulting from integrated nutrition management is calculated to be 24850 billion rials annually in Iran. This analysis showed that ranking of safe agricultural products not only triggers the improvement of production efficacy, increasing the incentive of safer producing and higher efficiency in using resources at the micro-level, but also leads to food security as well as reductions of the environmental damage, financial input by the government, and, waste of national resources as well as increasing the new investment at the macro-level. از اصلیترین شاخصهای توسعه کشورها، سطح امنیت غذایی است که بر پایه آن، دسترسی پایدار به مواد غذایی کافی و سالم از محورهای اصلی پرورش منابع انسانی کارآمد محسوب میشود. در این زمینه اتخاذ سیاستها و راهبردهای صحیح و اجرای برنامههای عملیاتی برای رتبهبندی و به دنبال آن ارزشگذاری محصولهای کشاورزی بر مبنای سلامت و کیفیت، موجب سودآوری بیشتر و سوق یافتن فعالیتهای کشاورزی به سمت و سوی آن میشود که سلامت غذا را از محل تولید آن تنظیم کنند. تجربههای جهانی حاکی از آن است چهار عامل: سلامت، کیفیت، ارزش غذایی و ملاحظههای زیستمحیطی در رتبهبندی محصولهای کشاورزی تأثیر اصلی دارند: در این مقاله، با مروری بر تجربههای جهان بر اهمیت توجه به رتبهبندی محصول ها بر اساس سلامت وکیفیت تاکید شده است. در یک جمعبندی، راهکارهای کارآمد و اثربخش در چارچوب واکاوی " هزینه- فایده مالی" با مدیریت تلفیقی مزرعه با اجرای روش کشاورزی زیستی ارایه شده است که در کارگروه کشاورزی گروه تولید ستاد توسعه زیست فناوری مورد بحث و پیشنهاد بودهاند. از جمله، ارزیابی اقتصادی استفاده از نهادههای زیستی در زنجیره تولید محصول گندم در ایران، حاکی از مازاد سودی با میانگین 19500 میلیارد ریال در سال است. همچنین، مقدار مشوق اقتصادی ممکن در حالت حذف یارانه کود شیمیایی، بین 200 تا 4600 هزار ریال در هر هکتار گندم برآورد شده است. در مجموع، میانگین کل سودمندیهای ناشی از تغذیه تلفیقی در سطح کلان معادل 24850 میلیارد ریال در سال در ایران، برآورد شد. این بررسیها نشان میدهد رتبهبندی محصولهای سالم، نه تنها در سطح خرد منجر به بهبود بهرهوری، افزایش انگیزههای تولید سالم و ارتقای کارآیی در کاربرد منابع موجود میگردد، بلکه از همه مهمتر در سطح کلان منجر به حفظ امنیت غذایی، کاهش آسیب به محیط زیست و سلامت جامعه، کاهش بار مالی بودجه دولت و هدررفت سرمایههای ملی و تشویق افزایش سرمایهگذاریهای جدید نیز میشود.https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_112973_40463c65ea4e558de2c180975a4b95fd.pdfفرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایرانمجله پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی242347574220191122Approaches for Promoting Entrepreneurship among
Agriculture Students in Iran: A Delphi Studyراهکارهای ترویج کارآفرینی در بین دانشجویان کشاورزی ایران: یک بررسی دلفی13915611297610.22047/srjasnr.2019.112976FAنعمت الله شیریاستادیار دانشگاه ایلامعلی اصغر میرکزادهاستادیار دانشگاه رازیکیومرث زرافشانیدانشیار دانشگاه رازیJournal Article20180609Increasing rates of unemployment among graduates of Iranian higher education in the field of agriculture due to low rates of job creation results in a strong need to promote entrepreneurship within this group. Entrepreneurship can be promoted by shaping graduates' entrepreneurial attitudes, values, perceptions, and intentions. Creating an entrepreneurial mindset among graduates of agricultural programs has the potential of changing their perspective regarding employment, so that instead of being jobseekers they become job creators. For this purpose, current study was conducted to identify the appropriate approaches for promoting entrepreneurship among students in Iranian higher agricultural education system. The comments of experts in agricultural entrepreneurship teaching and promotion in Iranian higher agricultural education system were studied using the Delphi method. In three rounds, 46 approaches were identified. One of the identified approaches can be cited "the use of active teaching and learning methods such as brain storming, experiential and service learning, teamwork and practical work, critical thinking and problem solving by educators in agricultural education". درصد زیاد بیکاری دانشآموختگان کشاورزی و ناکارآیی و ناتوانی آنان در ایجاد شغل، ضرورت ترویج کارآفرینی را در بین دانشجویان نظام آموزش عالی کشاورزی کشور بیش از پیش آشکار کرده است. ترویج کارآفرینی با بهبود نگرشها، ارزشها، ادراکها و نیتهای کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی به شکلگیری طرزتفکر کارآفرینانه در آنان میانجامد. مهمترین دستاورد شکلگیری چنین طرز تفکری در دانشجویان کشاورزی، تغییر دیدگاه آنها نسبت به مقوله مهم اشتغال است، بهگونهای که آنان را از افراد منفعل و جویای کار به افرادی کارآفرین تبدیل میکند. از اینرو، در پژوهش حاضر برای شناسایی راهکارهای مناسب برای ترویج کارآفرینی در بین دانشجویان کشاورزی کشور، دیدگاههای متخصصان حوزه آموزش و ترویج کارآفرینی در نظام آموزش عالی کشاورزی کشور، به روش دلفی بررسی شد. پس از سه دور، سرانجام 46 راهکار برای این منظورشناسایی شد. از جمله راهبردهای شناسایی شده میتوان به "بهرهگیری استادان و مدرسان آموزش عالی کشاورزی از روشهای فعال آموزش و یادگیری مانند ایدهپردازی، یادگیری تجربی و خدمتمحور، کار تیمی و عملی، تفکر انتقادی و حل مسئله در آموزش کشاورزی" اشاره کرد.https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_112976_9edbaa62cbfa4b2a6dff8048b22edc69.pdfفرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایرانمجله پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی242347574220191122Sustainable Intensification of Agricultural Systems in Iran for Adaptation to Climate Change: Opportunities and Challengesفشرده سازی پایدار سامانه های کشاورزی در ایران برای سازگاری با تغییر اقلیم: فرصت ها و چالش ها15716811297910.22047/srjasnr.2019.112979FAعبدالمجید مهدوی دامغانیعضو مدعو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران و دانشیار دانشگاه شهید بهشتیجعفر کامبوزیادانشیار دانشگاه شهید بهشتیسیده فاطمه آقامیراستادیار دانشگاه شهید بهشتیحسین محمودیاستادیار دانشگاه شهید بهشتیJournal Article20180923Attaining sustainable food security in Iran, as a country located in arid and semi-arid region requires overcoming many challenges including limited basic resources (water and arable land), improving food safety and health and increasing productivity of agroecosystems as well as reconstructing market and affordability to food. Climate change has further threatened country’s capabilities for sustainability of agricultural systems. Reconsideration for intensive farming due to diminished quality and quantity of water, soil, and biodiversity resources which are caused by long time conventional practices is a necessity for providing sustainability of agroecosystems in Iran. Food security, however, should not be declined in the process; so, we need a new paradigm of “sustainable intensification” which integrates food security and meanwhile ecological sustainability of these systems. Sustainable intensification is a prerequisite of adaptation to climate change in Iran, as adaptation needs to reduce water consumption and increase water use efficiency (WUE), optimize soil tillage and management and maximize productivity of whole production chain. This would be done in triple steps of 1- reducing input consumption, 2- replacing conventional inputs and practices by integrated and sustainable ones and 3- recreating and redesigning climate- resilient agroecosystems. Opportunities and challenges of the duty is reviewed in the text. دستیابی به امنیت غذایی پایدار در ایران، که در منطقهای خشک و نیمهخشک واقع شده است، مستلزم غلبه بر چالشهای گوناگون مانند محدودیت منابع پایه (آب و خاک زراعی)، بهبود ایمنی و سلامت غذا، ارتقای بهرهوری کشتبومها همراه با تجدید ساختار بازار و افزایش توان خرید مصرفکنندگان است. تغییر اقلیم از عاملهای تهدیدکننده پایداری سامانههای کشاورزی کشور به شمار میرود. تجدیدنظر در کشاورزی فشرده به دلیل کاهش کمی و کیفی منابع آب، خاک و تنوع زیستی، که ناشی از عملیات کشاورزی رایج در طولانیمدت است، یکی از ضرورتهای تامین پایداری کشتبومها در ایران میباشد. با این حال، امنیت غذایی نباید در این فرایند دچار کاستی و بیثباتی شود، به همین دلیل نیاز زیادی به الگوی فشردهسازی پایدار احساس میشود که در آن امنیت غذایی و پایداری بومشناختی این سامانهها به شکلی یکپارچه رعایت شود. فشردهسازی پایدار پیشنیاز سازگاری<sup>4</sup> با تغییر اقلیم در ایران است، زیرا برای کاهش مصرف آب و افزایش کارایی مصرف آب، بهینهسازی خاکورزی و مدیریت خاک و بیشینهسازی بهرهوری زنجیره تولید به سازگاری نیاز است. این امر در قالب مراحل سهگانه 1- کاهش مصرف نهادهها، 2- جایگزینی نهادهها و عملیات رایج با گزینههای تلفیقی و پایدار، و 3- طراحی مجدد و بازآفرینی کشتبومهای تابآور در برابر اقلیم محقق میشود. تجارب موفق فشردهسازی کشاورزی در کشورهای در حال توسعه میتواند افق امیدوارکنندهای برای پذیرش این رهیافت در ایران باشد. مستندها نشان میدهد روشها و عملیات فشردهسازی پایدار در 57 کشور و در 37 میلیون هکتار زمین اجرا میشود که در برخی از این موارد، عملکرد و تولید محصولهای کشاورزی تا 70% افزایش داشته است. در مقاله حاضر فرصتها و چالشهای آن مورد بررسی قرار گرفته است.https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_112979_878ebd51391e11f6b2070f4e62bc472c.pdfفرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایرانمجله پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی242347574220191122Structured Lipids in Food Industry and their Functional Effectsلیپیدهای بازساخته در صنعت غذا و تأثیرهای فراسودمندی آنها16918011299610.22047/srjasnr.2019.112996FAنگین سیف زاده سیف زادهدانش آموخته دکتری دانشگاه تربیت مدرسمحمدعلی سحریاستاد دانشگاه تربیت مدرسJournal Article20181021Structured lipids are oils and fats whose physical and nutritional properties are modified by changes in the position or type of triglyceride-containing fatty acids. In structured lipids the unique characteristics of the fatty acids combine to enhance the nutritional, technological or medicinal value of the final product. The most important mechanism used in the synthesis of structured lipids is inter-esterification, which can be applied chemically or enzymatically. Structured lipids are produced by chemical, enzymatic orgenetic method. In chemical synthesis, the control of the distribution of fatty acids in specific positionsis very difficult and the reaction is not specific. The enzyme syntheses are carried out under lower temperature conditions and fewer sub-reactions and byproducts are produced. Structured lipids have a variety of applications such as producing low-calorie fats, modifying the physicochemical properties of fats such as oxidative stability, producing specific oils for different industrial applications such as bakery, frying oil and producing fat substitutes with defined characteristics such as cocoa butter alternatives.لیپیدهای بازساخته، روغنها و چربیهای تغییر یافته برای هدفهایی ویژه کاربرد دارند و ویژگیهای فیزیکی و تغذیهای آنها به علت تغییر در موقعیت یا نوع اسیدهای چرب تشکیل دهنده تری آسیل گلیسرول بهبود یافته است. ساختار این دسته از لیپیدها با ترکیب شدن با اسیدهای چرب جدید، بازسازی میشود. در لیپیدهای بازساخته، ویژگیهای یگانه اسیدهای چرب تشکیل دهنده در کنار هم گردآوری شدهاند تا کاربرد تغذیهای، فناورانه یا دارویی محصول پایانی را در جهتی ویژه ارتقا بخشند. مهمترین سازوکار به کار رفته در تهیه لیپیدهای بازساخته، فرایند استریفیه کردن داخلی است که میتواند شیمیایی یا آنزیمی باشد. چربیهای بازساخته به سه روش شیمیایی، آنزیمی و ژنتیکی تهیه میشوند. در ساخت شیمیایی، کنترل توزیع اسیدهای چرب در موقعیتهای ویژه بسیار کم است و واکنش به صورت تخصصی انجام نمیشود. ساخت آنزیمی در شرایط دمایی کمتری پیش میرود، واکنش های فرعی کمتری در آن اتفاق میافتد و فراوردههای جانبی کمتری تولید می شود. چربیهای بازساخته کاربردهای گوناگون دارند مانند تولید چربیهای کمکالری، بهبود ویژگیهای فیزیکوشیمیایی چربیها از جمله پایداری اکسیداتیو، ساخت روغنهای ویژه برای شاخههای مختلف صنعت مانند نانوایی، روغن سرخ کردنی و تولید جایگزینهای چربی با ویژگیهای تعریف شده مانند جایگزین کره کاکائو.https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_112996_c7ebc6d8ffb0892ae086a9e29ad24630.pdfفرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایرانمجله پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی242347574220191122Evaluation of Climatic Conditions for Greenhouses in some Regions of Iranارزیابی وضعیت شرایط جوی برای گلخانهها در برخی از منطقههای ایران18119811299710.22047/srjasnr.2019.112997FAنعمت اله اعتمادیدانشیار دانشگاه صنعتی اصفهانرضوان محمدی نژاددانشجوی دکتری دانشگاه تهرانابوذر شیخ علیاندانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه واخنینگنJournal Article20180902Utilizing greenhouses for growing ornamental flowers and vegetables have attracted especial attention during last decades especially in arid areas of the world. Generally, designing, building, and choosing the cover type to be grown in the greenhouse, depend mainly on several fundamental factors such as climatic conditions, plant type and financial condition of the investor. Meanwhile, climatic conditions like temperature (average monthly temperature and difference between day and night temperatures), radiation (light duration, intensity and quality) and wind (maximum/average speed and direction) have particular importance in sustainable greenhouse systems. In this article due to existence of different climatic regions in Iran, effective climatic graphs, including temperature and radiation, for several major cities were presented to be used as guideline in design and management of greenhouse and the crops to be grown according to Food and Agriculture Organization (FAO) method. In addition, relative humidity was added to the graphs and the wind graphs (maximum speed and average monthly speed) were plotted separately. At the end, essential recommendations for growing thermophilic vegetables for different areas of Iran were suggested.بهرهگیری از گلخانه برای تولید گیاهان زینتی و صیفی و سبزیها در سالهای اخیر در منطقههای خشک دنیا جایگاه ویژهای یافته است. طراحی سازه، ساخت و گزینش نوع پوشش گلخانهای بهطور کلی به عاملهای کلیدی مانند اقلیم، نوع محصول و شرایط مالی سرمایهگذار بستگی دارد. در این بین، عاملهای اقلیمی مانند دما (شامل میانگین دمای ماهیانه و تفاوت دمای روز و شب)، تابش خورشیدی (شامل طول دوره روشنایی، شدت و کیفیت تابش خورشید)، رطوبت نسبی و باد (سرعت بیشینه، میانگین و جهت) اهمیت زیادی بر توسعه پایدار صنعت گلخانه دارد. با توجه به وجود اقلیمهای متعدد در ایران، در این مقاله نمودارهای اقلیمی مؤثر بر ساخت و مدیریت گلخانههای سبزیهای فصل گرم، مانند دما و تابش خورشید، بر اساس روش ارائه شده بهوسیله سازمان خواربار و کشاورزی جهان، فائو، تعیین شد. افزون بر عاملهای یاد شده، عامل رطوبت به نمودارها اضافه شد و نمودارهای باد جداگانه رسم شد. در پایان، پیشنهادهای لازم برای کاشت سبزیهای فصلگرم در منطقههای مختلف ایران داده شده است.https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_112997_a486cd8ee2f4bac96634f880a9f1224b.pdfفرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایرانمجله پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی242347574220191122Packaging of Agricultural Products, a Strategy to Reduce Wasteبستهبندی محصولهای کشاورزی، راهبردی برای کاهش ضایعات آنها19921211299910.22047/srjasnr.2019.112999FAبهجت تاجالدیندانشیار موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزیJournal Article20181020Supplying, saving, processing, distribution and consuming healthy and high quality foods are major objectives in food policy and marketing. Food packaging is an important issue to achieve these objectives and consequent customer satisfaction. In the past, the main role of packaging was to preserve food quality up to the stage of consumption. But now, the role of technological packaging is more diverse and includes protecting the product against any contamination, maintaining its integrity, the attractiveness of the product, ease of transportation, increased productivity and awareness by labeling of the necessary information on the package and ease of use. Reaching these aims will help to achieve the goal of reducing product wastes. Hence, it seems that by addressing the packaging responsibility, the amount of agricultural wastes can be significantly reduced. In general, the role and place of packaging in the supply system of agricultural products can be summarized in the four main areas of food security, value added, wastes reduction, and energy saving. This paper focouses on the four above issues, while emphasizing on the sufficient knowledge and skills required on the basis of scientific and technical principles of packaging.آنچه در سیاستهای بازاریابی و تبادل غذایی اهمیت دارد، توجه ویژه به هدفهایی چون عرضه، نگهداری، تبدیل، توزیع، و مصرف بهداشتی و با کیفیت غذاست. یکی از روشهایی که در سطح جهان مسیر رسیدن به هدفهای یاد شده و کسب رضایت مشتری را هموار میکند، بستهبندی محصولهای غذایی است. در گذشته، نقش اصلی بستهبندی، حفظ ویژگیهای کیفی ماده غذایی بود تا سالم به دست مصرفکننده برسد، اما اکنون، نقش بستهبندیهای مهندسی شده عبارتنداز: محافظت از محصول در برابر هر گونه آلودگی، حفظ یکپارچگی و تمامیت آن، چگونگی تهیه آن، شناسایی و معرفی محصول، جذابیت آن، ترابری راحتتر، افزایش بهرهوری، آگاهیبخشی با درج اطلاعات لازم روی بسته و آسانشدن مصرف آن است. رسیدن به مجموعه این هدفها، هدف بزرگتری چون کم شدن ضایعات محصول را به دنبال دارد. از اینرو، بهنظر میرسد که با پرداختن به جایگاه بستهبندی، بتوان از ضایعات محصولهای کشاورزی به مقدار زیادی کم کرد. به طور کلی، نقش و جایگاه بستهبندی در نظام عرضه محصولهای کشاورزی را ممکن است در چهار محور مهم خلاصه کرد، امنیت غذایی، بالابردن ارزش افزوده، کاهش ضایعات و صرفهجویی در انرژی. بنابراین، در این مقاله ضمن تاکید روی دانش کافی و مهارت لازم مبتنی بر اصول علمی و فنی، که اولین گام در موضوع مهم بستهبندی است، درباره این چهار محور بحث خواهد شد.https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_112999_ff8dedf966a88af9e665d0a02b4c7cd4.pdfفرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایرانمجله پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی242347574220191122Monitoring Landscape Spatial Pattern Changes Based on Ecological Metricsپایش تغییرهای الگوی مکانی سیمای سرزمین براساس شاخصهای بومشناختی21322211300010.22047/srjasnr.2019.113000FAمحمد تیموریدانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تهرانجهانگیر فقهیاستاد دانشگاه تهران و عضو مدعو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران0000-0003-2253-5789محمود زبیریاستاد دانشگاه تهران و عضو وابسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایرانJournal Article20181103The use of land without considering landscape topography and climate of the region, can lead to disastrous consequences, such as erosion, desertification and environmental degradation. The present study aimed to investigate the landscape spatial pattern changes using ecological metrics in Chaharmahal Bakhtiari province between 1997 and 2011. After providing the land cover maps in four categories of residential, forest, rangeland, and agriculture, ecological metrics at the class level including class area, edge density, largest patch index, patch density and number of patches were analyzed. The results showed that according to the class area metric in the studied period, the rangeland area decreased compared to the other three land uses. The edge density metric for the four land uses increased, which means increase in the fragmentation of these land uses. According to the largest patch metric, the rangeland has been significantly reduced, indicating the fragmentation of this land use. The patch density metric has increased for all land uses, which is higher for rangeland. Also, the amount of the number of patches metric increased for four land uses, which is more evident for rangeland. In general, based on the findings of this study, rangeland had the highest degree of degradation and fragmentation during the studied period. استفاده از زمین بدون توجه به سیمای سرزمین و اقلیم منطقه، پیامدهایی ناگوار مانند فرسایش، بیابانزایی و تخریب منابع محیطی دارد.پژوهش حاضر با هدف بررسی روند تغییر سیمای سرزمین با استفاده از شاخصهای بوم شناختی در استان چهارمحال و بختیاری در دوره زمانی 1381 و 1392 انجام شد. پس از تهیه نقشههای پوشش سرزمین در چهار کاربری مسکونی، جنگل، مرتع و کشاورزی، شاخصهای بومشناختی در سطح طبقه (کلاس) شامل مساحت طبقه، تراکم حاشیه، شاخص بزرگترین لکه، تراکم لکه و تعداد لکه برای بررسی تغییرها ارزیابی شدند. نتیجههای به دست آمده نشان دادند که بر اساس شاخص مساحت طبقه در دوره زمانی مورد بررسی، کاربری مرتع نسبت به سه کاربری دیگر کاهش یافته است. مقدار تراکم حاشیه برای چهار کاربری نیز افزایش نشان داد که به معنی افزایش از هم گسستگی این کاربریهاست. براساس شاخص بزرگترین لکه، کاربری مرتع کاهش چشمگیر داشته که نشاندهنده گسستگی این کاربری است. مقدار تراکم لکه برای هر چهار کاربری افزایش یافته است ولی در مورد کاربری مرتع بیشتر است. همچنین، مقدار شاخص تعداد لکه برای چهار کاربری افزایش نشان داده که برای کاربری مرتع این افزایش چشمگیرتر است. بهطور کلی، براساس یافتههای این پژوهش، کاربری مرتع بیشترین تخریب و از هم گسستگی را در دوره زمانی مورد بررسی داشته است.https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_113000_af4907bae46a6e66cd6bf76194f7086c.pdfفرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایرانمجله پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی242347574220191122Factors Affecting the Tendency of Iranian Farmers to Use Pressurized Irrigation Systemsعاملهای مؤثر بر گرایش کشاورزان به استفاده از سیستمهای آبیاری زیرفشار22323811300610.22047/srjasnr.2019.113006FAعبدالله موموندیدانش آموخته دکتری ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهرانمریم امیدی نجفآبادیعضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهرانسیدجمال فرجالله حسینیعضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهرانفرهاد لشگرآراعضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهرانJournal Article20190203<strong> </strong>Using pressurized irrigation systems are one of the best ways to solve the problem of water scarcity in the agricultural sector, but their use by Iranian farmers is much less than expected. The main purpose of this study is the investigation of factors affecting the farmers' tendency to use these systems in Iran. This research is causal-comparative. The geographical area is all provinces of Iran. Statistical population is model farmers. The sample size has been calculated by Cochran’s test and the number of people are 331. The sampling method is stratification and people in each group have been randomly selected. The independent variables of research are distinguished farmers, government supports, attitude, self-efficacy, water scarcity, technological features and personal characteristics. The path analysis statistical method and SPSS<sub>20 </sub>have been used to analyze the data. The results show that attitude variable has the highest impact on farmers' tendency (β= 0/549) and self-sufficiency and water scarcity are in the next order. In addition, it has been found that personal characteristics do not have effect on the tendency of farmers to use these systems (β= -0/001). Based on these results strengthening and developing the educational and extensional activities in the country to improve the attitude and self-efficacy of farmers as well as increase their knowledge and skills in using pressurized irrigation systems are suggested.سیستمهای آبیاری زیرفشار از بهترین فناوریهای موجود برای مقابله با مشکل کمبود آب در بخش کشاورزی هستند، اما شوربختانه استفاده کشاورزان ایرانی از آنها بسیار کمتر از حد انتظار است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی عاملهای مؤثر بر گرایش کشاورزان به استفاده از سیستمهای آبیاری زیرفشار است. روش پژوهش از نوع علمی- مقایسهای بود. محدوده مکانی پژوهش، تمام استانهای کشور بود و جامعه آماری آن کشاورزان نمونه ایرانی بودند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران محاسبه شد و تعداد آنها 331 نفر بود. برای نمونهگیری، از شیوه نمونهگیری طبقهای استفاده شد. افراد در هر طبقه به روش تصادفی انتخاب شدند. ویژگیهای شخصی، نگرش، هنجارهای ذهنی، حمایتهای دولتی، خودکارآمدی، کمبود آب و ویژگیهای فناوری از متغیرهای مستقل پژوهش بودند. برای واکاوی دادهها، از روش آماری واکاوی مسیر در نرم افزار SPSS<sub>20</sub> استفاده شد. نتیجههای به دستآمده نشان دادند متغیر مستقل نگرش، در مجموع، با ضریب بتای )β( 549/0 بیشترین تأثیر را بر گرایش کشاورزان در بهکار بردن سیستمهای آبیاری زیرفشار دارد و متغیرهای خودکارآمدی، کمبود آب و ویژگیهای فناوری در رتبههای بعدی قرار دارند. افزون بر این، مشخص شد که ویژگیهای شخصی، با ضریب بتای )β( 001/0- تأثیری بر گرایش کشاورزان به این سیستمها ندارند. بر اساس این نتیجهگیری، پیشنهاد می شود. فعالیتهای آموزشی- ترویجی در کشور برای بهبود نگرش و خودکارآمدی کشاورزان و افزایش دانش و مهارت آنان برای استفاده ازسیستمهای آبیاری زیرفشار تقویت و توسعه یابد. https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_113006_f2bafdf0e2ed6e9fbd80f41de2769ebd.pdfفرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایرانمجله پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی242347574220191122Qualitative Status of Scientific Journals of Water Engineering in Agriculture (Irrigation) in Iranوضعیت کیفی مجلههای علمی ایران در رشته مهندسی آب کشاورزی (آبیاری)23925011300910.22047/srjasnr.2019.113009FAجواد بذرافشانعضو شاخه آبیاری، گروه کشاورزی، فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایرانعلی خلیلیاستاد دانشگاه تهران و عضو وابسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایرانشاهرخ زند پارساعضو شاخه آبیاری، گروه کشاورزی، فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایرانعلیرضا سپاسخواهاستاد دانشگاه شیراز و عضو پیوسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایرانامین علیزادهعضو شاخه آبیاری، گروه کشاورزی، فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایرانجواد فرهودیاستاد دانشگاه تهران و عضو مدعو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایرانJournal Article20190506Evaluation of scientific journals are required in Iran to study the scientific progress, research activities and research centers. Therefore, the objectives of this study was evaluation of the journals quality in field of water engineering in agriculture (Irrigation) and the related articles and management aspects of the journals publishing these articles in Iran. Twenty-three journals were selected for evaluation in 2014, and ten indices were designed for evaluating the journals and their articles. The evaluation data were statistically analyzed using normal distribution procedure to rank the journals in 5 categories from “very good” to “very poor”. Results indicated that 30.4% of the journals ranked “good”, 39.1% were “intermediate” and 21.7% ranked “poor” and 8.7% were “very poor”. The journals were also compared for five important indices related to innovativeness, applicability, up-to-dateness of articles, practical usefulness and necessity of publication of the journal. Among the evaluated journals, the applicability index for 5 journals (21.7%) was higher than the expected level (higher than 4), further, this index for journal of Water and Soil Science, journal of Water Harvesting System and Journal of Applied Hydrology (13.0%) were much lower than others. With respect to necessity of publication 10 journal (43.5%), up-to-dateness, 8 journals (34.8%), innovativeness, 4 journals (17.4%) and applicability, 3 journals (13.0%) were preferred. Finally, it is recommended that more emphasis should be put on the quality of articles, publication of very poor journals should be discontinued, and more support should be given to the journals sponsored by scientific societies. بررسی محتوایی مجلههای علمی–پژوهشی در پیشرفت علمی و ارزیابی پژوهشگران و مرکزهای علمی و پژوهشی کشور نقش مهمی دارد. هدف این پژوهش در فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، ارزیابی مجلههای علمی رشته مهندسی آب کشاورزی (آبیاری) است. دراین راستا، ده شاخص برای ارزیابی شکلی– ساختاری و ده شاخص برای ارزیابی کیفی مقالهها در نظر گرفته شد و با این معیارها 23 مجله که در سال 1393 منتشر شده بودند ارزیابی شدند . پس از آن با روش آماری "توزیع نرمال"، مجله ها به پنج گروه از "بسیار خوب" تا "بسیار ضعیف" رتبهبندی شدند. نتایج این بررسی نشان داد 4/30% مجلههای شاخه آبیاری در رتبه خوب، 1/39% در رتبه متوسط، 7/21% در رتبه ضعیف و 7/8% در رتبه بسیار ضعیف قراردارند. از نظر پنج شاخص مهم کیفی: ارزش کاربردی مجله، ضرورت انتشار مجله، بدیع بودن مقاله، به روز بودن مقاله و ارزش کاربردی مقاله ، نتیجه بررسیها نشان داد که ارزش کاربردی پنج مجله (7/%21 مجلهها) بیشتر از حد مورد نظر (بیشتر از 4) است ولی امتیاز مجله های دانش آب و خاک، سامانههای سطوح آبگیر و Journal of Applied Hydrology (%13 مجلهها) بسیار کمتر از بقیه است. از نظر ضرورت انتشار مجله، دَه مجله (5/%43 مجله ها)، از نظر بهروز بودن موضوع مقاله، هشت مجله (8/%34 مجلهها)، از نظر بدیع بودن موضوع مقاله، چهار مجله (4/%17 مجلهها) و از نظر شاخص ارزش علمی – کاربردی مقاله، 3 مجله (%13 مجلهها) برتر بودند. سرانجام توصیه میشود که به کیفیت مقالهها اهمیت بیشتری داده شود، از انتشار مجلههای بسیار ضعیف خودداری شود و به نقش انجمنهای علمی در انتشار مجلهها توجه بیشتری شود. https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_113009_2680f0b4ece3e103013393f16d47e9f5.pdfفرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایرانمجله پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی242347574220191122Economic Appraisal of Biotech Products Application in Production Chain of Broiler Industryارزیابی اقتصادی کاربرد محصولهای زیست فناور در زنجیره تولید صنعت پرورش مرغ گوشتی25126611301110.22047/srjasnr.2019.113011FAسمانه عابدیاستادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائیJournal Article20181215In this study, it has been attempted to determine the economic value of using biotech products in the broilerproduction chain through applying economic parameters. In order to achieve the research objectives, the required information of costs and income of a 45,000-unit poultry farm was investigated in 2015. Results of examined scenarios showed that through the best scenario (2), the maximum annual profit of 12085 million Rials would be created. Also, with the introduction of biotechnology in the broilerproduction chain, on average, the cost per kilogram decreased 29% compared to the baseline scenario. In addition, the results showed that beneficial effect of biotechnology in broilerproduction chain in an optimistic scenario of 50% realization, is equivalent to 3.74% of the agricultural sector's value added, which is a significant percentage. Therefore, based on the findings of the research, in addition to the use of biological inputs of corn and soybean production as the most important elements in the broilerdiet, also supplements and bioadditives lead to the creation of extra value in the broilerproduction chain. در بررسی حاضر، سعی بر آن است تا با بهرهگیری از شاخصهای ارزیابی اقتصادی، ارزش اقتصادی ورود فراوردههای زیستفناور در زنجیره تولید صنعت پرورش مرغ گوشتی ارزیابی شود. برای دستیابی به این هدف، در سال 1394 اطلاعات لازم به تفکیک موردهای مختلف هزینه و درآمد، برای یک واحد مرغداری ۴۵ هزار قطعهای به صورت نمونه تهیه شد. مقایسه نتیجههای به دست آمده از سناریوهای مورد بررسی نشان داد که با به کارگیری مکمل و افزودنی زیستی در زنجیره تولید گوشت مرغ و استفاده از نهادههای زیستی در تولید ذرت و سویا، بیشترین سود سالانه، برابر 12085 میلیون ریال ایجاد میشود. با جایگزینی این سناریو با سناریوی پایه، سود اقتصادی برابر 9583 میلیون ریال ایجاد میشود. با ورود زیستفناوری در زنجیره تولید گوشت مرغ، هزینه تمام شده هر کیلوگرم از این فراورده، نسبت به سناریو پایه، در میانگین 29% کاهش مییابد. برابر یافتهها، اثر زیستفناوری در زنجیره تولید گوشت مرغ در سناریو خوشبینانه۵۰% تحققپذیری، معادل 74/3% از ارزش افزوده موجود بخش کشاورزی است که درصد بسیار چشمگیری است. بر پایه یافتههای پژوهش، افزون بر بهرهگیری از عاملهای زیستی در تولید ذرت و سویا (دو عنصر مهم جیره غذایی مرغ)، کاربرد مکملها و افزودنیهای زیستی میتواند موجب ایجاد ارزش اقتصادی اضافی زنجیره تولید گوشت مرغ بشود.https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_113011_43bbb03889b24ca37c964cde37b745f0.pdf