TY - JOUR ID - 113090 TI - ارزیابی راهبرد‌های تولید و صادرات پسته استان کرمان با بهره‌‌گیری از روش سلسله مراتبی فازی و الکتره 3 JO - مجله پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی JA - SRJASNR LA - fa SN - 24234757 AU - زیبایی, منصور AU - حشتمی رفسنجانی, احسان AU - شیخ زین‌‌الدین, آذر AD - استاددانشگاه شیراز AD - کارشناس ارشد دانشگاه شیراز. AD - استادیار دانشگاه شیراز. Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 5 IS - 1 SP - 65 EP - 80 KW - الکتره 3 KW - تاپسیس KW - پسته KW - راهبرد‌های تولید KW - صادرات KW - واکاوی سلسله مراتبی فازی DO - 10.22047/srjasnr.2020.113090 N2 - ایران کشوری پیشرو در تولید و صادرات پسته است، اما با دشواری‌‌های متعددی هم‌‌چون نبود تولیدکنندگانی که از فناوری‌‌ها و روش‌های نوین در تولید محصول، بسته‌بندی و صادرات استفاده کنند، رو‌‌به‌‌رو است. هدف از این بررسی، ارزیابی راهبرد‌های تولید و صادرات پسته در استان کرمان برای بهبود توان رقابتی پسته ایران در بازار جهانی است. در ابتدا ماتریس ارزیابی عامل‌‌های خارجی و داخلی تنظیم شد. سپس، با تطبیق عامل‌‌های کلیدی داخلی و خارجی و بهره‌‌گیری از ماتریس قوت‌ها - ضعف‌ها -فرصت‌ها – تهدیدها، موقعیت و راهبردها همراه با ارزیابی ماتریس داخلی و خارجی، راهبرد‌های جانشین، به ‌‌دست آمدند. راهبرد‌های مشخص شده در مرحله دوم با استفاده از ماتریس برنامه‌‌ریزی راهبردی کمی مورد ارزیابی قرار گرفتند و براساس معیارها و به‌‌کارگیری روش‌ تاپسیس4 و الکتره 53، اولویت‌‌بندی شدند. اطلاعات مورد نیاز با تکمیل پرسشنامه از خبرگان این موضوع به‌‌ دست آمد. یافته‌‌های بررسی‌‌ها نشان داد که صنعت پسته استان کرمان از نظر عامل‌‌های داخلی و خارجی ضعیف است و راهبرد‌های کنونی توانایی بهره‌‌برداری از فرصت‌ها و دوری‌‌کردن از تهدیدهای خارجی را ندارند. مطابق با اولویت‌‌بندی نهایی، راهبرد‌های "توسعه فعالیت‌های بازاریابی به همراه برند‌‌سازی و راه‌‌اندازی فروشگاه‌‌های عرضه مستقیم محصول پسته استان در داخل و خارج از کشور"، "ترویج و به‌‌کارگیری روش‌های نوین آبیاری"، "توسعه فعالیت‌های تولید و صادرات پسته در دیگر استان‌های کشور با مشارکت مستقیم پسته‌کاران استان" و "استفاده از خاکپوش6 به‌‌ ویژه خاکپوش پلاستیکی"، برتر از دیگر گزینه‌ها شناخته شدند. UR - https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_113090.html L1 - https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_113090_37be3810b9a4b928ff6994b64c047ecf.pdf ER -