TY - JOUR ID - 112971 TI - چالش های سلامت، کیفیت و امنیت غذا در ایران JO - مجله پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی JA - SRJASNR LA - fa SN - 24234757 AU - حجتی, محمد AU - نوشاد, محمد AD - دانشیار و استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی AD - استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 4 IS - 1 SP - 81 EP - 94 KW - سلامت جامعه KW - کشاورزی KW - گرسنگی KW - غذا DO - 10.22047/srjasnr.2019.112971 N2 - وجود غذای سالم و با کیفیت، تامین و تضمین­کننده سلامت جسمی و روانی مردم بوده و رشد و تعالی جامعه را به ­دنبال دارد. باتوجه به روند افزایش جمعیت جهان، نیاز به غذا نیز افزایش یافته و در راستای تولید غذای بیشتر از روش­های مختلفی استفاده گردیده که گاه برخی از آن­ها تاثیرهای نامناسبی بر سلامت جامعه داشته است. باقیمانده آفت‌کش‌ها، آنتی­بیوتیک­ها، هورمون­ها، مایکوتوکسین­ها، فلزهای سنگین و نگهدارنده­های سنتزی از جمله عامل‌هایی هستند که وجود آن­ها در غذا برای مردم ناشناخته بوده و تهدیدی مهم برای سلامت محسوب می­گردند. از سویی، با توجه به اهمیت امنیت غذایی و قرار داشتن ایران در منطقه پرخطر و ناامن غذایی، شوربختانه موضوع کیفیت مواد غذایی از اولویت اول برخوردار نیست. درآمد خانوار، فرهنگ، ذائقه، علم تغذیه­ای، میزان تولید و واردات مواد غذایی و سیاستگذاری­های کلان اقتصادی، محدودیت زمین­های کشاورزی، قیمت رو به رشد حامل­های انرژی، کاهش سرمایه­گذاری در بخش کشاورزی، افزایش جمعیت گرسنگان جهان، متعادل نبودن رژیم غذایی، تخریب محیط‌زیست، تغییرهای شدید اقلیمی، ضایعات محصول‌های کشاورزی، آفت‌ها و بیماری­های گیاهی و دامی و بحران آب از جمله چالش­هایی هستند که رسیدن به یک نظام با ثبات غذایی را زیر تاثیر قرار می­دهند. استمرار نیافتن اجرای برنامه­های اعتباری و علمی براساس برنامه­های توسعه کشور، نبود سرپرست مستقل و یگانه برای صنعت غذا، واردات بی­رویه و بی­مطالعه محصول‌های کشاورزی و پایش نامناسب کیفیت آن­ها، فراوانی انواع مواد شیمیایی زیانبار مورد مصرف در کشاورزی و صنعت غذا، کافی نبودن قانون‌های بازدارنده و همچنین اجرا نشدن یا اجرای غلط قانون‌های موجود از عامل‌های تهدید کننده سلامت و امنیت غذایی کشور هستند. UR - https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_112971.html L1 - https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_112971_004ef4a29ef24ae6388508b4bc8d57d6.pdf ER -