TY - JOUR ID - 140540 TI - اهمیت کنترل عامل‌های مؤثر در شرایط محیطی گلخانه‌های تجاری. JO - مجله پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی JA - SRJASNR LA - fa SN - 24234757 AU - زارعی, قاسم AU - جوادی مقدم, جلال AU - فریدی, حمیده AD - دانشیار پژوهش مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج AD - استادیار پژوهش مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران AD - دانش‌آموختۀ مقطع دکتری رشته مهندسی مکانیک بیوسیستم پردیس ابوریحان دانشگاه تهران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 6 IS - 2 SP - 123 EP - 138 KW - اقلیم گلخانه KW - بستر کشت KW - عامل های کنترلی KW - محیط کنترل شده DO - 10.22047/srjasnr.2021.140540 N2 - تعیین و بهره ­گیری از شرایط محیطی بهینه ­شده برای تولید محصول­های گلخانه ه­ای ضروری است. این شرایط اولیه برای تحقق تولید، توسط گلخانه ­داران تعریف و در پی آن رشد گیاه منتخب توسط کنترل‌کننده ­های گلخانه ه­ای مطابق با شرایط محیطی مرتبط با آن، دنبال و عملیاتی می‌شوند. افزون­ بر این، شناسایی بسترهای­ کشت و موادغذایی که امکان رشد محصول­ های گلخانه ه­ای را در شرایط بهینه فراهم می‌آورند، اهمیت زیادی دارد. تکامل چرخة کشت و تولید، به ­طور مستقیم وابسته به تعریف و پیاده­ سازی مناسب و دقیق شرایط­ محیطی و شرایط محیط ­کشت است. نحوه کنترل شرایط محیطی ساخته شده در حد بهینه و مناسب برای رشد گیاهان، از اصلی­ ترین چالش­ها در مکان­ یابی، طراحی، ساخت و بهره­ برداری از گلخانه ­هاست. برای این ­کار لازم است پیش از آغاز کار برای حل مشکل، خرداقلیم و محیط ­رشد ایده ­آل گیاه مورد نظر، به ­­خوبی شناخته شود. در این باره، پنج عامل اقلیمی و محیطی مهم شامل دما، رطوبت ­­نسبی، شدت ­روشنایی، دی ­اکسید کربن و محیط ­­ریشه (بستر کشت) وجود دارند. در این نوشتار برای تحقق تولید پایدار و تجاری محصول­ های گلخانه ه­ای در کشور، نقش و ضرورت کنترل هر یک از عامل­ های اقلیمی و محیطی فوق به تفصیل واکاوی­ شده ­است. UR - https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_140540.html L1 - https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_140540_1454b07858d6aae723fc52bae22b59eb.pdf ER -