TY - JOUR ID - 110560 TI - ارزیابی آلودگی میوه‌ها و سبزی‌ها به میکروارگانیزم‌های بیماریزا و تولیدکننده سم در ایران JO - مجله پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی JA - SRJASNR LA - fa SN - 24234757 AU - شاهدی, محمد AU - کدیور, مهدی AD - استاد دانشگاه صنعتی اصفهان، AD - استاد دانشگاه صنعتی اصفهان Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 2 IS - 1 SP - 77 EP - 94 KW - آلودگی KW - میکروارگانیزم KW - سبزی KW - سم KW - میوه DO - 10.22047/srjasnr.2017.110560 N2 - طغیان4 اخیر باکتری Shigella و ابتلای هر چند محدود مردم، در برخی از شهرهای استان اصفهان و چهارمحال بختیاری به بیماری شیگلوز5 (اسهال خونی) و نگاهی به بیانیه آکادمی علوم آمریکا در سال 2001 که در آن به مبتلا شدن میلیون‌ها و مرگ هزاران نفر در اثر مصرف مواد غذایی آلوده اشاره شده و سرانجام گزارش‌های متعدد سازمان بهداشت جهانی، نشان می‌دهند که جوامع در هر سطحی از پیشرفت، در امور بهداشتی که باشند، باز هم در معرض خطر گرفتار شدن به انواع بیماری‌های ناشی از آلودگی مواد غذایی قرار دارند و از این رو توجه جدی به آن از اهمیت زیادی برخوردار است. با توجه به تغییرهای شگرف در شیوه زندگی انسان‌ها و روند پرشتاب آن و بروز تغییرهای گسترده آب و هوایی و زیست محیطی و هزینه‌های بالای درمان، نگاه و توجه بیشتر و عمیقتر به مبحث تقدم پیشگیری بر درمان به طورکامل احساس می‌شود و در صورت غفلت می‌تواند پیامد‌های جبران ناپذیر به دنبال داشته باشد. با توجه به این‌که بخشی از سبزی‌های مورد استفاده مثل سبزی‌های سالادی پیش از خوردن، حرارت نمی‌بینند، امکان انتقال عوامل بیماری به انسان زیاد است. میوه‌ها و سبزی‌ها نقش مهمی در حفظ سلامت و بهبود شرایط زندگی انسان ایفا نموده و مصرف روزانه آن‌ها می‌تواند تاثیر مثبتی بر جلوگیری از بروز بیماری­ها داشته باشد. میوه‌ها و سبزی‌ها از قسمت­های مختلف یک گیاه (ریشه، ساقه، برگ، گل، میوه و دانه) سرچشمه گرفته‌اند. شرایط رشد و محل قرار گرفتن قسمت خوراکی یک گیاه، نحوه برداشت، شرایط نگهداری و ترابری و سرانجام نحوه فراوری می‌توانند بر وضعیت میکروبی محصول مؤثر باشند. کیفیت میکروبی آب مورد استفاده نیز از نظر آلودگی دارای اهمیت زیادی است. در کنار آن باید به دانه‌های جوانه زده نیز توجه نمود، زیرا در آن پوسته محافظ گیاه به کنار رفته و دانه در برابر حمله­های میکروبی قرار می‌گیرد. عرضه گسترده مواد غذایی باعث شده تا سبزی و میوه از دورترین نقاط عالم به محل مصرف منتقل شده و بدیهی است عواقب فراگیر شدن این پدیده نیز باید مورد توجه قرار گیرد. در بسیاری از کشورها، سبزی‌ها و میوه‌ها در ایجاد و طغیان بیماری‌های غذابرد6 دخالت داشته‌اند. این طغیان‌ها از نظر اندازه جمعیتی متفاوت بوده‌اند و از تعداد کم افراد تا هزاران نفر را شامل شده‌اند و در مورد اخیر که در استان‌های اصفهان و چهار محال بختیاری اتفاق افتاد، 2000 گزارش ابتلا به شیگلوز در شهرستان اردستان گزارش گردید. این طغیان اگرچه منجر به فوت مبتلایان نگردید، اما ضررهای هنگفتی را متوجه سیستم بهداشتی کشور نمود، امنیت روانی جامعه را بر هم زد و مشکل­های زیادی را برای بخشی از مردم به وجود آورد. UR - https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_110560.html L1 - https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_110560_4425557b6f66512b7594b48efd395d21.pdf ER -