ORIGINAL_ARTICLE
وضعیت موجود و ارایه راهکارهای بهبود کمی و کیفی خشک میوههای ایران
پژوهشی برای بررسی وضعیت موجود و ارائه راهکار برای بهبود کمی و کیفی میوه های مهم خشکباری (بادام، گردو، پسته و فندق) در سطح کشور انجام شد. نخست استان های مهم میوه خیز کشور و شهرستان های عمده تولید کننده این محصول ها، بر اساس آمارهای وزارت جهاد کشاورزی تعیین شد و سپس پرسشنامه هایی برای دریافت اطلاعات لازم برای چهار محصول یاد شده تکمیل گردید. در این پرسشنامه ها، تمام جنبه های کشت، داشت و برداشت محصول مورد پرسش قرار گرفت و اطلاعات لازم از مراکز تحقیقاتی مربوط، جمع آوری شد. در این پژوهش، استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، اصفهان، تهران، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خراسان شمالی، فارس، کردستان، کرمان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان، مازندران، مرکزی، همدان و یزد مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی اطلاعات جمعآوری شده و واکاوی دادهها نشان داد که با وجود تنگناهای زیاد در کشت و عملآوری محصولهای مورد نظر در این طرح، به ویژه وجود خطر سرماهای اوایل بهار که اغلب محصول درختان زودگل، مانند بادام، گردو و فندق را تهدید کرده و زیان های زیادی را به بار میآورد، میانگین عملکرد در هکتار برخی از این محصولها نه تنها با میانگین عملکرد در هکتار شماری از کشورهای عمده تولید کننده این محصولها در اروپا برابری مینماید، بلکه در مواردی از آن ها برتری دارد. بر اساس گزارش FAO در سال 2006 یعنی سال انجام این بررسی، میانگین عملکرد در هکتار بادام در ایران در سال 1384 معادل 84/0 تن، در فرانسه 25/4 تن، در ترکیه 84/1 تن و در اسپانیا 33/0 تن میباشد. به همین ترتیب میانگین عملکرد در هکتار گردو در ایران 31/2 تن، در فرانسه 66/1 تن، در ترکیه 85/1 تن و در اسپانیا 34/3 تن میباشد. در همین رابطه میانگین عملکرد در هکتار پسته و فندق در ایران به ترتیب 63/0 تن برای پسته و 13/1 تن برای فندق، در فرانسه 49/2 تن برای فندق، در ترکیه 79/0 تن برای پسته و 01/1 تن برای فندق و در اسپانیا 00/1 تن برای فندق گزارش شده است. در این مقاله، تمام موارد یاد شده واکاوی شده و مورد بحث قرار گرفتند و همچنین راهکارهایی برای بهبود کمی و کیفی محصول های مورد آزمایش، ارائه شده است.
https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_110525_522d5e15680690c8215d6e62f483505b.pdf
2016-05-21
1
12
10.22047/srjasnr.2016.110525
بادام
پسته
خشکبارها
فندق
گردو
مرتضی
خوشخوی
strategic-research-journal@ias.ac.ir
1
استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
LEAD_AUTHOR
وازگین
گریگوریان
2
استاد دانشگاه تبریز
AUTHOR
عنایت الله
تفضلی
3
استاد دانشگاه شیراز
AUTHOR
احمد
خلیقی
4
استاددانشگاه تهران
AUTHOR
1- بینام. 1364. سالنامه آماری، مرکز آمار ایران.
1
2- بینام. 1373. سالنامه آماری، مرکز آمار ایران.
2
3- بینام. 1385. سیمای آماری جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی در سال 84-83. .16 ص.
3
4- خوشخوی، م. 1384. گیاه افزایی. مبانی و روش ها. جلد 2 (ترجمه)، چاپ ششم، انتشارات دانشگاه شیراز. 539 ص.
4
5- راحمی، م. 1380. فیزیولوژی درختان میوه، رشد و نمو (ترجمه). انتشارات جهاد دانشگاه مشهد. 212 ص.
5
6- چایچی، س.، ن. حسن زاده، م. مشهدی جعفرلو و ا. بایبوردی. 1381. راهنمای بادام- کاشت، داشت و برداشت. نشر آموزش کشاورزی. 174 ص.
6
7- طلائی، ع. 1370. فیزیولوژی درختان میوه مناطق معتدله (ترجمه). انتشارات دانشگاه تهران. 436 ص.
7
8- گریگوریان، و. 1381. فیزیولوژی پیوند و روش های پیوند زنی. انتشارات انجمن علوم باغبانی ایران. 372 ص.
8
9. Denisov, V.P. 1988. Almond genetic resource in the USSR and their use in production and breeding. Acta Hort. 224: 299-306.
9
10. Duke, J.A. 1989. CRC Handbook of nuts. CRC Press, Boca Raton, Florida, 33487, USA 240-243.
10
11. FAOstat. 2006. Agiculture data. Retrieved from: http://apps.FAO.org.
11
12. Kester, D.E. and Gradziel, T.M. 1996. Almond. In: Janick, J. Moore, J.N. (eds.). Fruit Breeding. Vol. 3. John Wiley and Sons. New York, USA. pp. 1-97.
12
13. Michel, G. 1978. Arboriculture fruitiere. Hachette, France. 40 p.
13
14. Robert and Lance Walheim. 1981. Western Fruit and Nuts. HP Books, Inc., New York, NY, USA, 166 p.
14
15. Thompson, M.M., H.B. Lagertat, and S.A. Mehlanbackers. 1996. Hazelnuts. In: Janick, J. and J.N. Moore (eds.). Fruit Breeding. Vol. 3. John Wiley and Sons. New York, USA. pp. 125-184.
15
16. Woodrool, J.G. 1979. Tree Nuts. Second edition: AVI Publishing Company. 731 p.
16
ORIGINAL_ARTICLE
قابلیتهای بوم شناختی ماسه زارهای بیابانی فرصتی برای بهره برداری بهینه ازسیستم پخش سیلاب
تغییرهایی که در پوشش گیاهی و عملکرد زیست بومهای مرتعی اتفاق میافتد در قالب دو نظریه متوازن و غیرمتوازن مورد بحث قرار میگیرد. در این مطالعه روند تغییرهای یک زیست بوم بیابانی زیر تاثیر انتقال سیلاب مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور با ثبت دادههای رسته بندی و ویژگیهای کمی پوشش گیاهی قبل از اعمال مدیریت بر عرصه و پایش روند آن الگوی تغییرها تعیین گردید. نتایج نشان داد با 6 دور آبیاری و افزایش رطوبت به عمق بیش از 2 متر در زیست بوم رستنیها از گندمیان یکساله به بوتهایها و در نهایت درختچهها تغییر یافته و میزان تاج پوشش نیز روند صعودی در پیش گرفته است به نحوی که میزان آن از کمتر از 1% در شرایط اولیه زیست بوم به 7/34% چهار سال پس از اجرای طرح رسیده است. تطبیق تغییرها با الگوهای موجود نشان داد تغییرهای از نوع انتقال بوده و سبب شده سه وضع متمایز در عرصه قابل تشخیص باشد همچنین تکرار دفعه های پخش آب بر هدایت تغییرها تاثیر داشته به گونهای که تغییرهای پوشش به پایداری وضعیت زیست محیطی منطقه انجامیده است.
https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_110526_b40c0f818fee25160a8335782573c053.pdf
2016-05-21
13
23
10.22047/srjasnr.2016.110526
پخش آب
وضع و انتقال
سیستان
نیاتک
حسین
سرگزی
hsargazi2000@gmail.com
1
دانشجوی دکترای بیابانزدایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
LEAD_AUTHOR
غلامعلی
حشمتی
2
استاد گروه مرتعداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
AUTHOR
1- سرگزی، ح.1384، منشایابی و ارزیابی شدت و خسارات فرسایش بادی بیابان نیاتک سیستان، پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، 136 صفحه.
1
2- Friedel, M. H. 1991. Range condition assessment and the concept of thresholds. J. Range Mgt. 44: 422-426.
2
3- Holling, C. S. 1973. Resilience and stability of ecological systems. Ann. Rev. Ecol. Sys. 4(1): 1-23.
3
4- Hutchinson, G.E. 1957. Concluding remarks. Cold Spring Harbor Symposia on Quantitative Biology 22: 415-427.
4
5- Katerji M. and M. Mastrorilli. 2009. The effect of soil texture on the water use efficiency of irrigated crops: Results of a multi-year experiment carried out in the Mediterranean region. Europ. J. Agron. 30:95–100
5
6- Kowsar, A. 1992. Desertification control floodwater spreading in Iran. Unasylva (An International Journal of Forestry and Forest Industries) 43:27-30.
6
7- Marschner, P., C.H. Yang, R. Lieberei, D.E. Crowley. 2001. Soil and plant specific effects on bacterial community composition in the rhizosphere. Soil Biol. Biochem. 33:1437-1445
7
8- Naveh, Z. and A.S. Liberman. 1984. Landscape Ecology. Theory and Application. Springer-Verlag. New York.
8
9- Ogram, A., S. Bridgham, R. Corstanje, H. Drake, K. Küsel, A. Mills, S. Newman, K. Portier and R. Wetzel. 2006. Linkages between microbial community composition and biogeochemical processes across scales. In: Verhoeven, J.T.A., Beltman, B., Bobbink, R., Whigham, D.F. (Eds.), Wetlands and Natural Resource Management. Springer, Berlin, pp. 239-268.
9
10- Pidwirny, M. 2006. Concept of Ecological Niche. Fundamentals of Physical Geography.Internet,http://www.physicalgeography.net/fundamentals/9g.html: 1.
10
11- Plant R.E., M.P. Vayssieres. 2000. Combining expert system and GIS technology to implement a state-transition model of oak woodlands. J. Camp. Electron. Agr. 27:71–93.
11
12- Sharifikia M. 2013. Environmental challenges and drought hazard assessment of Hamoun Desert Lake in Sistan region, Iran, based on the time series of satellite imagery. Natural Hazards 65: 201–217.
12
13- Stringham, T. K., C. Krueger, and P. L. Shaver. 2003. State and transition modeling: An ecological process approach. J. Range Mgt. 56:106- 113
13
14- United Nations Environment Programme (UNEP). History of environmental change in the Sistan basin based on satellite image analysis: 1976–2005; 200660.
14
15- Wardle, D.A., R.D. Bardgett, J.N. Klironomos, H. Setälä, W.H. van der Putten and D.H. Wall. 2004. Ecological linkages between aboveground and belowground biota. Science 304:1629-1633.
15
16- Westoby, M., B.H. Walker, and I. Noy-Meir. 1989. Opportunistic management for rangekand not at equilibrium. J. Range Mgt. 42:266-274.
16
17- Yaolin,W., and W. Jihe. 2005. Endeavors in desert control practice in Gansu, P.R. China: an overvie in (Eds.). China Environmental Science Press, Beijing, China.pp. 139-144.
17
ORIGINAL_ARTICLE
راهکارهای مقابله باچالش تأمین غذا در ایران
با توجه به وسایل، امکانات و منابع موجود ممکن است نتوان غذای جمعیت ایران در دهه های آینده را بدون تکیه بر واردات تأمین کرد، ولی می توان به راه حل هایی دست پیدا کرد که بتواند در آینده راه تأمین غذای جمعیت رو به رشد ایران را هموار نماید. این راه حل ها عبارتند از بهره گیری پایدار از منابع آب، خاک، فناوریهای پیشرفته در استفاده از نهادههای تولید، افزایش بازده تولید در فتوسنتز از راه روش های زیست فناوری، کاهش تقاضا از راه کاهش اتلاف و هدر رفت تولیدهای کشاورزی، کاهش مصرف کالری و سهم غذاهایی که بر پایه گوشت قرمز تهیه می شود، کاهش تبدیل تولیدهای زراعی خوراکی یا علوفه ای دامی به سوخت زیستی، افزایش تولیدهای کشاورزی برای تأمین غذا، بومی سازی پایدار تولیدهای کشاورزی از راه ایجاد گیاهان چند ساله دانه ای، اهلی کردن گیاهان چند ساله، بهره گیری از روش های زیست فناوری برای تولید گیاهان زراعی و باغی مقاوم به تنش های زنده و غیر زنده، بهره برداری مؤثر از ریزش های جوی در درختکاری دیم، مرتع و جنگل، بهرهبرداری مجدد از پساب تصفیه شده، شیرین کردن آب شور دریا با روشهای خورشیدی و غیرخورشیدی، کاهش مصرف آب از راه تولیدهای گلخانهای، تولید گیاهان دارویی با مصرف آب کمتر، کشت گیاهان زراعی و علوفهای جدید مناسب با آب شور دریا و بهرهبرداری از آب مجازی برای تولیدهای کشاورزی غیر راهبردی.
https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_110527_0a6d53790607b8b574a2f043775e5f1c.pdf
2016-05-21
23
34
10.22047/srjasnr.2016.110527
امنیت غذایی
تامین آب
رشد جمعیت
شوری زدایی
منابع طبیعی
علیرضا
سپاسخواه
sepas@shirazu.ac.ir
1
استاد دانشگاه شیراز
LEAD_AUTHOR
1- احمدوند، م. ر. و ذ. نجف پور. 1389. بررسی سطح زیر کشت، تولید و سیاست های حمایتی گندم طی برنامههای اول تا چهارم توسعه. فصلنامه پژوهشها و سیاستهای اقتصادی. 17(54) :76-059
1
2- اردکانیان، ر. 1384. منابع تلفات آب در ایران، چالش ها و راهکارها. مجموعه مقالات دومین کنفرانس روشهای پیشگیری از اتلاف منابع ملی، فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران. تهران، خرداد 1384 . صفحههای 82-63 .
2
3- حیدری، ن.، ع. کشاورز، ح. دهقانی سانیچ. 1384. مدیریت مصرف بهینه آب کشاورزی در ایران با در نظر گرفتن خشکی و خشکسالی. مجموعه مقالات دومین کنفرانس روش های پیشگیری از اتلاف منابع، فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران. تهران . خرداد 1384 . صفحه های 116-103.
3
4- وبگاه وزرات جهاد کشاورزی (http://www.maj.ir) .1393. نشست وزیران جهاد کشاورزی، معاونان و مدیران ارشد وزارت جهاد کشاورزی با رئیس جمهور در محل وزارتخانه به منظور بررسی مسائل و نیازهای بخش کشاورزی -2-2- 1393.
4
5- علیزاده، ا. 1384 . تحلیلی بر تلفات و ضایعات آب در ایران. مجموعه مقالات دومین کنفرانس روش های پیشگیری از اتلاف منابع ملی. فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران. تهران. صفحه های 101-83 .
5
6. Anonymous. 2009. Supercharging the rice engine: engineering C4 rice could lead to a second green revolution. CSA News (Crops, Soils, Agronomy). Amer. Soc. Agron. 54(5):4-6.
6
7. Chilton, M.D. 2014. Genetic engineering will drive food security. CSA (Crops, Soils, Agronomy) News Amer. Soc. Agron. 18-21.
7
8. Crews, T. Cox, T., Haan, L.D., Damaraju, S., Jackson, W., Nabukalu, P., Van Tassel, D., Wang, S. 2014. New roots for ecological intensification. CSA (Crops, Soils, Agronomy) News. Amer. Soc. Agron. November 2014:16-17.
8
9. Hanson, C. 2014. A menu of solution. CSA (Crops, Soils, Agronomy) News. Amer. Soc. Agron. November 2014:14-17.
9
10. Long, S., Zhu, X.G. 2014. Photosynthesis: The final frontier. CSA (Crops, Soils, Agronomy) News. Amer. Soc. Agron. November 2014:12-13.
10
11. Schueller, J. 2014. A long way to go. CSA (Crops, Soils, Agronomy) News. Amer. Soc. Agron. November 2014: 10-13.
11
12. Schwartz, J.O. 2014. Toward food security in 2050. CSA (Crops, Soils, Agronomy) News. Amer. Soc. Agron. November 2014:8-9.
12
ORIGINAL_ARTICLE
مروری کلی بر کشاورزی ارگانیک
کشاورزی ارگانیک نوعی کشاورزی قانونمند و متکی به معیارها و ضوابط خاص بوم شناسانه است که هدف آن پایداری تولید ولی نه به الزام به بیشینه رساندن آن است. در این نوع کشاورزی که عوامل انسانی و جوامع تولید کننده و مصرف کننده، در قالب مجموعه ای جدا ناپذیر نگاه می شوند، به اصول سلامت (خاک، آب، گیاهان، جانوران و محیط زیست)، بوم شناسی (بر اساس سیستمها و چرخه های اکولوژیکی)، انصاف و عدالت (با توجه به فرصت ها و قابلیت های زندگی و محیطهای عمومی) و مراقبت (حمایت از سلامت و آسایش نسلهای بعد و محیط) توجه ویژه ای می شود. حفظ تنوع زیستی مبنای تولید در این نوع کشاورزی است و زنجیره غذایی از تولید تا توزیع، بازاریابی، فراوری و مصرف، همه زیر نظر قرار دارد. و در آن ، بیش از کمیت ، به کیفیت مواد غذایی توجه شده است. همچنینبر حفظ و نگهداری از منابع پایه کشاورزی استوار است. در این مقاله مروری، نگاهی کلی به جهات مختلف کشاورزی ارگانیک در رشته های مختلف به ویژه علوم باغبانی شده، تنگناهای آن بررسی و راهکارهایی برای توسعه کشاورزی ارگانیک پیشنهاد شده است.
https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_110528_ec66d6f1a5516df080ea79d8ac1e7120.pdf
2016-05-21
35
50
10.22047/srjasnr.2016.110528
کشاورزی بوم شناختی
کشاورزی بیولوژیک
کشاورزی زیستی
کشاورزی طبیعی
مرتضی
خوشخوی
strategic-research-journal@ias.ac.ir
1
استاد دانشگاه شیراز
LEAD_AUTHOR
آذری تاکامی، ق. 1389. پرورش ارگانیک آبزیان . مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 227-235.
1
اردکانی، م. 1389. فرایند بازرسی و گواهی محصولات کشاورزی ارگانیک. مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر 1389. 64-69.
2
اصغرزاده، ا. 1389. تغذیه گیاه در کشاورزی ارگانیک. مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 147-155.
3
بلندنظر ت، ا. 1389. تولید ارگانیک محصولات کشاورزی، فرصت ها و چالشهای تولید کننده. مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 205-213.
4
بنی هاشمی، ض. 1389. مدیریت بیماری های گیاهی در کشاورزی ارگانیک. همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 309-320.
5
تبریزی، ل. 1389. ظرفیتها و چالشهای تولید ارگانیک گیاهان دارویی در کشور. مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 185-204.
6
جعفری، ح. و ع. بابایی. 1389. مدیریت آفات در کشاورزی ارگانیک. مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 321-338.
7
جوانمردی ، ج. 1389. سبزیکاری ارگانیک، چالشها و راهکارها. مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 172-184.
8
خوشبخت، ک. و ف. نجفی. 1389. جایگاه تنوع زیستی در کشاورزی ارگانیک. مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 26-38.
9
خوشخوی، م. 1389. مقدمه ای بر کشاورزی پایدار و کشاورزی ارگانیک. مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 1-16.
10
رضاپناه، م. ر. 1389. تحلیلی از سند راهبردی کشاورزی ارگانیک کشور. مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 48-63.
11
زند، ا. 1389. مدیریت علفهایهرز در کشاورزی ارگانیک. مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 236-242.
12
سپاس خواه، ع. 1389. کشاورزی ارگانیک و بهره وری آب و کود. مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 124-146.
13
سوری، م. ک. 1389. فرآوری ارگانیک مواد غذایی. مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 301-308.
14
شاهدی ک، م. 1389. شاورزی ارگانیک و سلامت مواد غذایی. مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 291-300.
15
شریفی مقدم، محمد 1388 – کشاورزی ارگانیک ایران. برگرفته شده از www.organic.wpb.ir.
16
صباحی ، ح. 1389. زراعت ارگانیک. همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 243-290.
17
لیاقتی، ه.، ع. مهدوی دامغانی و س. فرزانه. 1389. موقعیت و قدرت رقابت ایران در بازار جهانی محصولات ارگانیک. مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 110-123.
18
مهدوی دامغانی، ع. و ه. لیاقتی. 1389. استانداردهای کشاورزی ارگانیک در ایران و جهان. مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 39-47.
19
مهدی پور، م. 1389. تاریخچه و هدفهای کشاورزی ارگانیک. مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 17-25.
20
میرائی آشتیانی، س. ر. و ص. محمد مقصودی. 1389. دامپروری ارگانیک ضرورت ها و چالش ها. مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 214-226.
21
نائینی، م. ر. 1389. اصول و مبانی تولید میوه ارگانیک. مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک، فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 156-171.
22
نگارش، ا. 1389. نقدی بر کشاورزی ارگانیک. مجموعه مقاله های همایش کشاورزی ارگانیک فرهنگستان علوم،22 مهر1389. 70-109.
23
Anonymous. 2014. FiBL and IFOAM: The world of organic agriculture, Statistics and Emerging Trends. Ackerstrasse, 5070 Frick, Switzerland. 308 p.
24
Badgley, C., Moghtader, J., Quintero, E., Zakem, E., Chappell, M.J., Aviles-Vazquez, K., Samulon, A. and Perfecto, I. 2007. Organic agriculture and the global food supply. Renew. Agr. Food Syst. 22(2):86- 108.
25
Barbazán, M., A. del Pino, C. Moltini, J. Rodríguez and A. Beretta. 2010. Organic amendments in horticultural production. 19th World Congress of Soil Science, Soil Solutions for a Changing World, Brisbane, Australia.
26
Bengtsson, J., Ahnstrِm, J. and Weibull, A.-C. 2005. The effects of organic agriculture on biodiversity and abundance: A meta-analysis. J. Appl. Ecol. 42:261-269.
27
Campbell, H. and J. R. Fairweather. 1998. The development of organic horticulture exports in New Zealand. Agribusiness and Economics Research Unit. Lincoln Univarsity, Canterbury, New Zealand.
28
Colla, G., Mitchell, J.P., Joyce, B.A., Huyck, L.M., Wallender, W.W., Temple, S.R., Hsiao, T.C. and Poudel, D.D. 2000. Soil physical properties and tomato yield and quality in alternative cropping systems. Agron. J. 92(5):924-932.
29
Fließbach, A., Oberholzer, H.R., Gunst, L. and Mader, P. 2007. Soil organic matter and biological soil quality indicators after 21 years of organic and conventional farming. Agr. Ecosys. Environ. 118(1/4):273- 284.
30
Granatstein, D. 2004. Research directions for organic tree fruit production in North and South America. Acta Hort. 638:369-374.
31
Groot, M.J. 2000. Economics of apple production systems with minimal input of chemicals. Acta Hort. 536:47-52.
32
Kaval, P. 2004. The profitability of alternative cropping systems: a review of the literature. J. Sustain. Agr. 23(3):47-65.
33
Mon, P.N. and Holland, D.W. 2005. Organic apple production in Washington State: an input-output analysis. Renew. Agr. Food Syst. 21(2):134-141.
34
Ogbuchiekwe, E.J., McGiffen, Jr., M.E. and Ngouajio, M. 2004. Economic return in production of lettuce and cantaloupe is affected by cropping system and management practice. HortScience 39:1319-1323.
35
Olgun, A., Adanacoglu, H. and Saner, G. 2006. An economic evaluation on organic cherry production: a case of Turkey. J. Sustain. Agr. 28(2):117-130.
36
Raviv, M. 2010a. Is organic horticulture sustainable? Chron. Hort. 50:7-14.
37
Raviv, M. 2010b. Sustainability of organic horticulture. Hort. Rev. 36:289-333.
38
Reganold, J.P., Glover, J.D., Andrews, P.K. and Hinman, H.R. 2001. Sustainability of three apple production systems. Nature 410(6831):926-930.
39
Zhang, W., Han, D.Y., Dick, W.A., Davis, K.R. and Hoitink, H.A.J. 1998. Compost and compost water extract-induced systemic acquired resistance in cucumber and Arabidopsis. Phytopathology 88(5):450-455.
40
ORIGINAL_ARTICLE
چالشهای تولید محصول های زراعی در ایران و راه های مقابله با آن ها
از جمله چالشهای مهم پیشرو در کشاورزی جمهوری اسلامی ایران عدم حفاظت از منابع طبیعی، تغییر اقلیم و ناپایداری محیط زیست است. جامعهای که نتواند محیط زیست خود را حفظ کند یعنی منابع موجود در سرزمین زیستگاه خود را بیش از اندازه مصرف نماید و از فرسایش خاک، قطع بیرویه جنگلها، تغییر اقلیم و مانند آن جلوگیری ننماید، بدون شک محکوم به نابودی است. در این مورد مثالهای تاریخی از اقوام پولینزی و اقوام قدیم مایایی آورده شده است. بیاعتنایی به فرسایش خاک ها در طول تاریخ نیز عاملی در محو تمدنها بوده است. توسعه بدون برنامه سطح زیر کشت، قطع جنگل ها، استفاده بیش از حد از مراتع، مصرف بیرویه کودهای شیمیایی، سموم دفع آفات گیاهی و سوختهای فسیلی (نفت، گاز، زغالسنگ)، سبب آلودگی محیط زیست و افزایش گازهای گلخانهای، گرم شدن زمین و در نتیجه تغییر الگوی بارندگی و پیدایش خشکی و سیلاب ها، بالا آمدن سطح آب دریاها، بروز گرد و غبار گسترده، افزایش فرسایش خاک و کمبود آب در جهان و در کشور ما شده و خواهد شد. راه های مقابله با این چالش بزرگ عبارتند از کنترل جمعیت و داشتن الگوی مصرف متعادل، کاهش مصرف سموم و کودهای شیمیایی، حفاظت بیشتر از جنگل ها و مراتع به عنوان مخازن ترسیب کربن، جلوگیری از فرسایش خاک و تقویت آبخوانها، استفاده از روشهای مناسب خاکورزی مانند کشت بدون شخم، جایگزینی انرژی فسیلی با انرژیهای تجدیدشونده، برنامهریزی برای ایجاد توازن منطقی بین توسعه و توان اکولوژیکی محیط زندگی، اصلاح ارقام زراعی و باغی مقاوم به گرما، خشکی، آفات و بیماریها و اعمال نظامها و روشهای جدید مدیریت کشاورزی. عوامل محیطی مؤثر در تولید و عملکرد محصول های زراعی شامل آب، زمین، خاک و مواد غذایی آن، انرژی، غذا، تنوع زیستی، بازیافت زبالهها، مدیریت و تغییر اقلیم است. علاوه بر این ها خشکی، دما، میزان دی اکسید کربن و اُزن جوّ و تنشهای زیستی و غیرزیستی نیز بر تولیدهای زراعی تأثیر گذارند، که اثر اکثر آن ها در این مقاله مورد بحث قرار گرفته است. نیازهای غذایی کشور در مورد محصول های اساسی گندم، برنج، قند و شکر، روغن، جو، ذرت دانهای و حبوبات برای حال حاضر، افق چشمانداز 1404 (2025) و 1429 (2050 میلادی) با توجه به میزان جمعیت در مقاطع یاد شده، برآورد شده و راه های تأمین غذای جمعیت کشور در آینده بررسی شده است. برای تأمین غذای مردم کشورمان افزایش سطح زیر کشت چندان مورد نظر نیست و لازم است به راههای افزایش عملکرد روی آورد. در این زمینه استفاده از روش های بهنژادی، ژنتیک و تهیه ارقام جدید و کاربرد روشهای بهزراعی و مدیریت تولید مورد توجه قرار گرفته است. از جمله روش های بهزراعی و مدیریت استفاده بهینه از آب، روش های جدید خاکورزی، مصرف به اندازه و به موقع کودهای شیمیایی، کاربرد ماشینهای بذرکار دقیق، مبارزه تلفیقی با آفات و استفاده از اطلاعات و فنون پیشرفته زراعی و فناوریهای جدید است که در این مقاله به آن ها پرداخته شده است.
https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_110531_27f0032dd0a77948cfb23d6431a30562.pdf
2016-05-21
51
62
10.22047/srjasnr.2016.110531
محصول های زراعی
کشاورزی
تغییر اقلیم
محیط زیست
بهمن
یزدی صمدی
bsamadi@ut.ac.ir
1
استاد دانشگاه تهران
LEAD_AUTHOR
برقعی، س. ع. م. 1381. ماشینهای کشاورزی و مکانیزاسیون. فصل یازدهم گزارش نهایی طرح امنیت غذایی (مجری: داریوش مظاهری). گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران. اسفند 1381. صفحه های 463 تا 513.
1
ثبوتی، ی. 1390. اقلیم و تغییرات آن در سدههای بیستم و بیست و یکم. نشریه نشاء علم، سال اول، شماره دوم، صفحه های 5 تا 11.
2
خسروی، ع. و ع. مرشدی. 1387. بررسی وضعیت منابع پایه و عوامل تولید در کشاورزی (به سفارش انجمن علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران). نشر آموزش کشاورزی. 66 صفحه.
3
درویشزاده، ع. 1391. مسایل زمینشناسی ناشی از انتقال آب دریای خزر به کویرهای جنوب سمنان. خبرنامه شماره 45 فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، صفحه های 28 تا 33.
4
رضایی، ع. 1381. دانههای روغنی. فصل هفتم گزارش نهایی طرح امنیت غذایی (مجری: داریوش مظاهری). گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران. اسفند 1381. صفحه های 281 تا 320.
5
رنجی، ذ. و د. مظاهری. 1381. تولید شکر. فصل پنجم گزارش نهایی طرح امنیت غذایی (مجری: داریوش مظاهری). گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران. اسفند 1381. صفحه های 223 تا 252.
6
شاهدی، م. 1381. غذا و تغذیه. فصل سوم گزارش نهایی طرح امنیت غذایی (مجری: داریوش مظاهری). گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران. اسفند 1381. صفحه های 127 تا 161.
7
شریفیتهرانی، ع. 1390. چکیده طرح پژوهشی: بررسی مسایل کشاورزی و منابع طبیعی کشور و پیشنهاد راهحل آن ها. خبرنامه فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران. سال یازدهم، شماره 39، تابستان 1390. صفحه های 23 تا 26.
8
معاونت پژوهشی علوم محض و کاربردی فرهنگستان علوم. 1388. مقالات همایش "پایداری کمّی و کیفی منابع آب کشور". فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران 127 صفحه.
9
کلانتری، ع.. 1391. آمارهای هشدار دهنده بخش کشاورزی- روزنامه شرق، مورخ 31/3/91.
10
گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم. 1389. خلاصه مقالات همایش "اثر تغییر اقلیم بر کشاورزی و منابع طبیعی ایران". فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران. 15 صفحه.
11
گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم. 1389. خلاصه مقالات همایش "اقتصاد محیط زیست". فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران. 16 صفحه.
12
ناصحی، ا. 1381. پیشبینی جمعیت ایران تا سال 1400 هجری خورشیدی. فصل اول گزارش نهایی طرح امنیت غذایی (مجری: داریوش مظاهری). گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران. اسفند 1381. صفحه های 1 تا 72.
13
ناصری، س. 1391. تأمین آب آشامیدنی سالم، چالشها و چشمانداز. خبرنامه شماره 45 فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، صفحه های 39 تا 41.
14
نهاوندیان، م. 1391. اقتصاد محیط زیست، نامه اطاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی جمهوری اسلامی ایران. سال هشتاد و چهارم، شماره 68، صفحه های 4 تا 5.
15
وجدانی، پ. 1381. تولید غلات. فصل چهارم گزارش نهایی طرح امنیت غذایی (مجری: داریوش مظاهری). گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران. اسفند 1381، صفحه های 163 تا 222.
16
Brown, L.R. 2009. Plan B4.O, Mobilizing to save civilization. New York: W.W. Norton, 368 p.
17
Egli, D.B. 2011. Time and the productivity of agronomic crops and cropping systems. Agron. J. 103:743-750.
18
Fisher, M. 2010. Has wheat reached its genetic yield potential. CSA News Magazine, November 2010, 4-9.
19
Fisher, M. 2011. Sustainability, learning the lessons of past civilization. CSA News Magazine, February 2011, 4-9.
20
Fisher, M. 2011. The role of agronomists in maximizing the potential of biotech traits. CSA News Magazine, June 2011, 4-9.
21
Fisher, M. 2011. Do polycultures have a role in modern agriculture. CSA News Magazine, September 2011, 4-10.
22
Fisher, M. 2012. Precision agriculturre in the developing world. CSA News Magazine, February 2012, 4-9.
23
Gala Bijl, C. and M. Fisher. 2011. Crop adaptation to climate change. CSA News Magazine, July 2011, 4-9.
24
Janzen, H. H., P.E. Fixen, A. J. Franzlubbers, J. Hattey, R. C. Izaurralde, Q. M. Ketterings, D. A. Lobb, and W.H. Schlesinger. 2011. Critical issues facing humanity and how soil scientists can address them. CSA News Magazine, April 2011, 4-11.
25
Mora, C., D.P. Tittensor, S. Adl, A. G. B. Simpson, and B. Worm. 2011. How many species are there on earth and in the ocean. PLOS Biol. 9 (8):1-8.
26
Turner, N.C., Feng-Min Li, You-Cai Xiong, and K.H.M. Siddique. 2011. Climate change and agricultural ecosystem management in dry areas. CSIRO publishing. Crop & Pasture Science, 2011, 62, i-ii.
27
Van Roekel, R.J., and J.A. Coulter. 2011. Agronomic responses of corn to planting date and plant density. Agron. J. 103:1414-1422.
28
ORIGINAL_ARTICLE
تغییر اقلیم، خشکسالی و تنگدستی در ایران: نگاهی به آینده
تغییر اقلیم و خشکسالیهای ناشی از آن، بزرگترین چالش حال حاضر و آینده کشاورزی ایران محسوب میشود. با توجه به این که تلاش برای افزایش توان بازگشتپذیری جامعه در رو به رو شدن با تغییر های اقلیمی، نیازمند شناخت جامع این پدیده و اثرهای ناشی از آن میباشد، در این مقاله نسبت به ارائه مدل مفهومی تغییر اقلیم، تنگدستی و آسیبپذیری اقدام شده است. بر مبنای این مدل مفهومی، مجموعهای از عوامل طبیعی و بشرساز، زمینه های تغییر اقلیم را فراهم ساختهاند که در این میان، تأثیر سازههای انسانی در شکلگیری روند کنونی دگرگونی اقلیم به سزا بوده است. همچنین در حالیکه انتشار گازهای گلخانهای منجر به گرمایش زمین و افزایش احتمال وقوع خشکسالی و طغیان رودخانهها در مناطق خشک و مرطوب گردیده است، عزم جدی برای کاهش تولید گازهای گلخانهای وجود ندارد. به همین دلیل، کشورهای در حال توسعه و جوامع دارای اقتصاد متکی بر منابع طبیعی به میزان قابلتوجهی زیر تأثیر اثرهای ناشی از تغییر اقلیم قرار خواهند گرفت که از آن جمله میتوان به کاهش تولید غذا و افزایش تنگدستی اشاره نمود. از سوی دیگر واکاوی تاریخی منابع آب در ایران نشانگر آن است که پایداری ذاتی حاکم بر این منابع از میان رفته است و در حال حاضر کشور در مرحله بحران آب قرار دارد. به نحویکه کاهش شدید ذخایر آبی، کاهش دسترسی کشاورزان به منابع آب کشاورزی و اختلالهای زیستمحیطی ایجاد شده در این منابع، توانایی کشاورزان برای مدیریت آب را کاهش داده و بازگشتپذیری سیستم آب کشور به حالت طبیعی را دشوار نموده است. همچنین مطابق پیشبینیها، افزایش فراوانی وقوع و شدت خشکسالی در آینده، موجب تشدید بحران آب در ایران خواهد شد. افزایش جمعیت، کاهش سرانه منابع آب، کاهش امکان افزایش سطح زیرکشت، کاهش نقش نفت و افزایش شکاف طبقاتی در جامعه نیز ناامنی غذایی و تنگدستی فزاینده را به همراه خواهد داشت. بنابراین، تدوین برنامهای یکپارچه به منظور سازگاری با خشکسالیهای آینده الزامی میباشد.
https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_110532_31a6f20c535734997e0bbf8f857d4406.pdf
2016-05-21
63
80
10.22047/srjasnr.2016.110532
آینده نگری
ایران
بحران آب
خشکسالی
کاهش تولید غذا
عزت اله
کرمی
ekarami@shirazu.ac.ir
1
استاد دانشگاه شیراز
LEAD_AUTHOR
1- حیدری، ن. 1388. تدوین برنامه راهبردی بهبود بهره وری آب کشاورزی. تهران: موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، وزارت جهادکشاورزی. 318 صفحه.
1
2- رضایی مقدم، ک. و کرمی، ع. 1377. فقر و کشاورزی پایدار: واکاوی کیفی. روستا و توسعه، 28-1: (2) 3.
2
3- یاسی، م. 1393. بحران دریاچه ارومیه و راهکارهای احیای پایداری اکوسیستم دریاچه. چهارمین همایش علوم بین رشته ای مدرسه تابستانی دانشگاه شیراز، دانشگاه شیراز، شهریورماه 1393.
3
4. Ahmed, S.A., N.S. Diffenbaugh, T.W. Hertel, D.B. Lobell, N. Ramankutty and A.R. Rios. 2011. Climate volatility and poverty vulnerability in Tanzania. Global Environ. Change21(1):46-55.
4
5. Amiri, M.J. and S.S. Eslamian. 2010. Investigation of climate change in Iran. J. Environ. Sci. Technol. 3(4):208-216.
5
6. Azadi, H., G. Verheijke and F. Witlox. 2011. Pollute first, clean up later? Global and Planetary Change 78 (3-4):77-82.
6
7. Bazzaz, F.A. and W.G. Sombroke. 1996. Global climate change and agricultural production: An assessment of current knowledge and critical gaps. In: Bazzaz, F.A. and Sombroke, W.G. (Eds.), Global Climate Change and Agricultural Production: Direct and Indirect Effects of Changing Hydrological, Pedalogical, and Plant Physiological Process. John Wiley & Sons Ltd, Rome.
7
8. Bene, C., L. Evans, D. Mills, S. Ovie, A. Raji, A. Tafid, A. Kodio, F. Sinaba, P. Morand, J. Lemoalle and N. Andrew. 2011. Testing resilience thinking in a poverty context: Experience from the Niger River basin. Global Environ. Change 21:1173-1184.
8
9. Bruinsma, J. 2003. World Agriculture: Towards 2015/2030, Earthscan, London.
9
10. Chikozho, C. 2010. Applied social research and action priorities for adaptation to climate change and rainfall variability in the rainfed agricultural sector of Zimbabwe. Phys. Chem. Earth 35:780-790.
10
11. Cline, W.R. 2007. Global Warming and Agriculture: Impact Estimates by Country. Center for Global Development, Washington, DC; Peterson Institute for International Economics.
11
12. Crowley, T.J. 2000. Causes of climate change over the past 1000 years. Science, 289:270-277.
12
13. Dai, A. (2011). Drought under global warming: A review. WIREs Climatic Change, 2:45-65.
13
14. Forouzani, M. and E. Karami. 2011. Agricultural water poverty index and sustainability. Agronomy for Sustainable Development, 31(2):415-431.
14
15. Gentle, P. and T. Maraseni. 2012. Climate change, poverty and livelihoods: Adaptation practices by rural mountain communities in Nepal. Environ. Sci.Policy21:24-34.
15
16. Hertel, T.W. and Rosch, S.D. 2010. Climate Change, Agriculture and Poverty. Policy Res. Working Paper 5468.
16
17- IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). 2007. IPCC Fourth Assessment Report: Climate Change 2007. Contribution of Working Groups I, II and III to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge University Press, Cambridge, UK.
17
18. IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). 2012. Special Report on Managing the Risk of Extreme Events and Disasters to Advance Climate Change Adaptation. Cambridge University Press, Cambridge, UK.
18
19. Karami, E. 2012. Climate change, resilience and poverty in the developing world. Paper presented in a Conference on Culture, Politics and Climate Change, hosted at the University of Colorado Boulder, September 13-15.
19
20. Keshavarz, M., E. Karami and F. Vanclay. 2013. Social experience of drought in rural Iran. Land Use Policy, 30(1):120-129.
20
21. Keshavarz, M., E. Karami and M. Zibaei. 2014. Adaptation of Iranian farmers to climate variability and change. Regional Environ. Change, 14:1163-1174.
21
22. Marten, G.G. 2008. Human ecology: Basic concepts for sustainable development. Earthsan, Sterling VA.
22
23. MEA (Millennium Ecosystem Assessment). 2005. Ecosystems and Human Well-being: Synthesis. Island Press, Washington, DC.
23
24. Mohamed Salih, M.A. 2009. Climate Change and Sustainable Development: New Challenges for Poverty Reduction. Edward Elgar Publishing, Inc., Northampton, Massachusetts, USA.
24
25. Nassiri, M., A. Koocheki, G.A. Kamali and H. Shahandeh. 2006. Potential impact of climate change on rainfed wheat production in Iran. Arch .Agron. Soil Sci. 52(1):113-124.
25
26. Ragab, R. and C.H. Prudhomme. 2002. Climate change and water resources management in arid and semi-arid regions: Prospective and challenges for the 21st century. Biosys. Eng. 81(1):3-34.
26
27. Rosenzweig, C., D. Karoly, M. Vicarelli, P. Neofotis, Q. Wu, G. Casassa, A. Menzel, T.L. Root, N. Estrella, B. Seguin, P. Tryjanowski, C. Liu, S. Rawlins and A. Imeson. 2008. Attributing physical and biological impacts to anthropogenic climate change. Nature, 453:353-357.
27
28. Simões, A.F., D.C. Kligerman, E.L. La Rovere, M.R. Maroun, M. Barata, and M Obermaier. 2010. Enhancing adaptive capacity to climate change: The case of smallholder farmers in the Brazilian semi-arid region. Environ. Sci. Policy 13(8):301-308.
28
29. Slater, R., L. Peskett, E. Ludi and D. Brown. 2007. Climate Change, Agricultural Policy and Poverty Reduction–How Much Do We Know? Overseas Development Institute, UK.
29
30. Soroos, S.M. 1998. Preserving the atmosphere as a global commons: Includes related article on the earth's atmosphere. Environment 6(12):40.
30
31. Sovacool, B.K., A.L. D’Agostino, A. Rawlani and H. Meenawat. 2012. Improving climate change adaptation in least developed Asia. Environ. Sci. Policy, 21:112-125.
31
32. Sperling, F. 2003. Poverty and climate change reducing the vulnerability of the poor through adaptation. Available at http://www.unpei.org/PDF/Poverty-and-Climate-Change.pdf (July 29, 2012).
32
33. Thornton, P., J. van de Steeg, A. Notenbaer and M. Herrero. 2009. The impacts of climate change on livestock and livestock systems in developing countries: A review of what we know and what we need to know. Agr. Sys.101(3):113-127.
33
34. Tong, S. and C.L. Soskolne. 2007. Global environmental change and population health: Progress and challenges. EcoHealth, 4(3): 352-362.
34
35. Turner, M.D. 2010. Climate Change and Social Resilience: Adaptive Conflict in the Sahel. Paper prepared for the Berkeley Environmental Politics Workshop 1-20.
35
36. UNDP (United Nations Development Program). 2007. Fighting Climate Change: Human Solidarity in a Divided World, Human Development Report 2007/2008, Palgrave Macmillan, Hound Mills and New York. Available at hdr.undp.org/en/ media/hdr_20072008_en_complete.pdf.
36
37. Worldwatch . 2012. http://www.worldwatch.org/economic-recovery-brings-return-growth-co2-emissions, http://www.climatechangechallenge.org/ResourceCentre/ Climate-Change /3- what_causes_climate_change.htm#1.
37