%0 Journal Article %T مروری بر چهار دهه پژوهش های سیب زمینی در منطقه‌های جنوبی ایران. %J مجله پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی %I فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران %Z 24234757 %A دارابی, عبدالستار %A آیین, احمد %D 2022 %\ 10/23/2022 %V 7 %N 2 %P 95-112 %! مروری بر چهار دهه پژوهش های سیب زمینی در منطقه‌های جنوبی ایران. %K پیش جوانه‌زنی %K تاریخ کاشت %K رقم %K کشت پاییزه %K کشت زمستانه %R 10.22047/srjasnr.2022.158648 %X سیب­زمینی تولیدشده در منطقه­ های معتدل کشور در پاییز و روزهای نخستین زمستان به مصرف می­رسد و بعد از آن، خلاء این محصول در بازار ایجاد می شود. با کشت پاییز و زمستان سیب­ زمینی در منطقه­ های جنوبی کشور و عرضه آن در زمستانِ و بهار می­توان این خلاء را جبران کرد. رقم­ های سیب‌زمینی مناسب برای کشت‌ در جنوب کشور  مانند ’ساوالان‘، ’جاوید‘، ’خاوران‘، ’بانبا‘ و ’جلی‘ باید دارای ویژگی‌هایی از جمله زودرسی، جوانه‌زنی سریع، دوره خواب کوتاه، پرمحصول و متحمل به تنش­ های دمایی باشند. در صورتی که 25% کود نیتروژنی مورد نیاز از منبع ورمی کمپوست تامین شود و همچنین درصورت کاربرد محرک­ های رشد، مقدار محصول کل و قابل فروش و درآمد کشاورزان افزایش و ویژگی‌های کیفی ژوخه (غده) بهبود خواهد یافت. به ­منظور تولید بیشینه محصول قابل­ فروش و رسیدن به بیشترین کارآیی مصرف آب در سیستم آبیاری قطره ­ای، تامین80% نیاز آبی در سرتاسر دوره رشد و نمو گیاه توصیه می شود. مقایسه محصول دو کشت پاییزه و زمستانه مشخص کرد، به شرط نبود یخبندان، محصول کل و محصول قابل فروش کشت پاییزه به­ترتیب 43/3 و 05/4 تن در هکتار در مقایسه با  کشت زمستانه افزایش دارد، اما با توجه به احتمال یخبندان در دوره رشد و نمو سیب‌زمینی پاییزه کشت زمستانه بر کشت پاییزه برتری دارد. %U https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_158648_0dbaf9993cbf8653ba3823c74be9d827.pdf