%0 Journal Article %T بسته‌بندی محصول‌‌های کشاورزی، راهبردی برای کاهش ضایعات آن‌‌ها %J مجله پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی %I فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران %Z 24234757 %A تاج‌الدین, بهجت %D 2019 %\ 11/22/2019 %V 4 %N 2 %P 199-212 %! بسته‌بندی محصول‌‌های کشاورزی، راهبردی برای کاهش ضایعات آن‌‌ها %K ارزش افزوده %K امنیت غذایی %K پیوند سلامت- بسته‌‌بندی- غذا %K کاهش ضایعات %R 10.22047/srjasnr.2019.112999 %X آن‌چه در سیاست‌‌های بازاریابی و تبادل غذایی اهمیت دارد، توجه ویژه به هدف‌‌هایی چون عرضه، نگهداری، تبدیل، توزیع، و مصرف بهداشتی و با کیفیت غذاست. یکی از روش‌هایی که در سطح جهان مسیر رسیدن به هدف‌‌های یاد شده و کسب رضایت مشتری را هموار می‌‌کند، بسته‌بندی محصول‌‌های غذایی است. در گذشته، نقش اصلی بسته‌‌بندی، حفظ ویژگی‌‌های کیفی ماده غذایی بود تا سالم به دست مصرف‌‌کننده برسد، اما اکنون، نقش بسته‌‌بندی‌‌های مهندسی شده عبارتنداز: محافظت از محصول در برابر هر گونه آلودگی، حفظ یکپارچگی و تمامیت آن، چگونگی تهیه آن، شناسایی و معرفی محصول، جذابیت آن، ترابری راحت‌تر، افزایش بهره‌‌وری، آگاهی‌‌بخشی با درج اطلاعات لازم روی بسته و آسان‌‌شدن مصرف آن است. رسیدن به مجموعه این هدف‌‌ها، هدف بزرگتری چون کم ‌‌شدن ضایعات محصول‌‌ را به دنبال دارد. از این‌‌رو، به‌‌نظر می‌‌رسد که با پرداختن به جایگاه بسته‌‌بندی، بتوان از ضایعات محصول‌‌های کشاورزی به مقدار زیادی کم کرد. به طور کلی، نقش و جایگاه بسته‌‌بندی در نظام عرضه محصول‌‌های کشاورزی را ممکن است در چهار محور مهم خلاصه کرد،  امنیت غذایی، بالابردن ارزش افزوده، کاهش ضایعات و صرفه‌‌جویی در انرژی. بنابراین، در این مقاله ضمن تاکید روی دانش کافی و مهارت لازم مبتنی بر اصول علمی و فنی، که اولین گام در موضوع مهم بسته‌‌بندی است، درباره این چهار محور بحث خواهد شد. %U https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_112999_ff8dedf966a88af9e665d0a02b4c7cd4.pdf