@article { author = {Mahdavi Damghani, A. and Kambouzia, J. and Aghamir, F. and Mahmoudi, H.}, title = {Sustainable Intensification of Agricultural Systems in Iran for Adaptation to Climate Change: Opportunities and Challenges}, journal = {Strategic Research Journal of Agricultural Sciences and Natural Resources}, volume = {4}, number = {2}, pages = {157-168}, year = {2019}, publisher = {The Academy of Sciences Islamic Republic of Iran}, issn = {24234757}, eissn = {29811945}, doi = {10.22047/srjasnr.2019.112979}, abstract = {Attaining sustainable food security in Iran, as a country located in arid and semi-arid region requires overcoming many challenges including limited basic resources (water and arable land), improving food safety and health and increasing productivity of agroecosystems as well as reconstructing market and affordability to food. Climate change has further threatened country’s capabilities for sustainability of agricultural systems. Reconsideration for intensive farming due to diminished quality and quantity of water, soil, and biodiversity resources which are caused by long time conventional practices is a necessity for providing sustainability of agroecosystems in Iran. Food security, however, should not be declined in the process; so, we need a new paradigm of “sustainable intensification” which integrates food security and meanwhile ecological sustainability of these systems. Sustainable intensification is a prerequisite of adaptation to climate change in Iran, as adaptation needs to reduce water consumption and increase water use efficiency (WUE), optimize soil tillage and management and maximize productivity of whole production chain. This would be done in triple steps of 1- reducing input consumption, 2- replacing conventional inputs and practices by integrated and sustainable ones and 3- recreating and redesigning climate- resilient agroecosystems. Opportunities and challenges of the duty is reviewed in the text.     }, keywords = {Food Security,Productivity,Resilience,Sustainability}, title_fa = {فشرده ‎سازی پایدار سامانه‎ های کشاورزی در ایران برای سازگاری با تغییر اقلیم: فرصت ‌ها و چالش ‎ها}, abstract_fa = {            دستیابی به امنیت غذایی پایدار در ایران، که در منطقه‏ای خشک و نیمه‏خشک واقع شده است، مستلزم غلبه بر چالش‏های گوناگون مانند محدودیت منابع پایه (آب و خاک زراعی)، بهبود ایمنی و سلامت غذا، ارتقای بهره‏وری کشت‎بوم‎ها همراه با تجدید ساختار بازار و افزایش توان خرید مصرف‏کنندگان است. تغییر اقلیم از عامل‌های تهدیدکننده پایداری سامانه‎های کشاورزی کشور به شمار می‏رود. تجدیدنظر در کشاورزی فشرده به دلیل کاهش کمی و کیفی منابع آب، خاک و تنوع زیستی، که ناشی از عملیات کشاورزی رایج در طولانی‏مدت است، یکی از ضرورت‏های تامین پایداری کشت‏بوم‏ها در ایران می‌‌باشد. با این حال، امنیت غذایی نباید در این فرایند دچار کاستی و بی‎ثباتی شود، به همین دلیل نیاز زیادی به الگوی فشرده‎سازی پایدار احساس می‎شود که در آن امنیت غذایی و پایداری بوم‏شناختی این سامانه‎ها به شکلی یکپارچه رعایت ‎شود. فشرده‎سازی پایدار پیش‎نیاز سازگاری4 با تغییر اقلیم در ایران است، زیرا برای کاهش مصرف آب و افزایش کارایی مصرف آب، بهینه‎سازی خاک‏ورزی و مدیریت خاک و بیشینه‎سازی بهره‏وری زنجیره تولید به سازگاری نیاز است. این امر در قالب مراحل سه‏گانه 1- کاهش مصرف نهاده‎ها، 2- جایگزینی نهاده‎ها و عملیات رایج با گزینه‎های تلفیقی و پایدار، و 3- طراحی مجدد و بازآفرینی کشت‎بوم‏های تاب‎آور در برابر اقلیم محقق می‏شود. تجارب موفق فشرده‌سازی کشاورزی در کشورهای در حال توسعه می‌تواند افق امیدوارکننده‌ای برای پذیرش این رهیافت در ایران باشد. مستندها نشان می‌دهد روش‌ها و عملیات فشرده‌سازی پایدار در 57 کشور و در 37 میلیون هکتار زمین اجرا می‎شود که در برخی از این موارد، عملکرد و تولید محصول‌‌های کشاورزی تا 70‌%  افزایش داشته است. در مقاله حاضر فرصت‏ها و چالش‎های آن مورد بررسی قرار گرفته است.}, keywords_fa = {امنیت غذایی,بهره‎وری,پایداری,تاب‏آوری}, url = {https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_112979.html}, eprint = {https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_112979_878ebd51391e11f6b2070f4e62bc472c.pdf} }